Gradjanski preokret: Zrenjanin i srednji Banat bez apoteke koja dežura noću

Aktivisti Gradjanskog preokreta ukazali su danas da grad Zrenjanin od preko sto hiljada stanovnika i čitav srednji Banat koji mu gravitira, a u kojem živi skoro četvrt miliona ljudi, više nema ni jednu apoteku koja dežura noću.

Oni su podsetili da je Zrenjanin pre pet meseci novosadskoj „Apoteci Janković“ dao koncesiju za obavljanje farmaceutske delatnosti u Zrenjaninu narednih 15 godina, kao i da je privatni partner tada preuzeo upravljanje nad 32 „državne“ apoteke.

„Decenijama je jedna od tih apoteka, popularno nazvana ‘centralna’ jer se nalazi u glavnoj gradskoj ulici, radila tokom cele noći. Ta praksa je sada ukinuta. Grad od preko sto hiljada stanovnika i čitav srednji Banat koji mu gravitira, a u kojem živi skoro četvrt miliona ljudi, više nema ni jednu apoteku koja dežura noću“, ukazali su iz Gradjanskog preokreta.

Istakli su i da su apacijenti kojima je potreban lek ili drugo farmaceutsko sredstvo od ponoći do jutra prinudjeni da opsedaju Urgentni centar gradske bolnice ili Službu hitne medicinske pomoći.

„Gradska vlast nije umela da organizuje rad apotekarske ustanove na održiv način pa je posegnula za privatno-javnim partnerstvom. Možda će na taj način sačuvati radna mesta u ‘državnoj’ apoteci, ali javni interes očigledno nije adekvatno zaštitila“, ocenili su aktivisti Gradjanskog preokreta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.