U trendu

Gradonačelnik Beograda sa ambasadorom Holandije

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić sastao se u Starom dvoru sa novoimenovanim ambasadorom Kraljevine Holandije Jaustom Rejnhesom.

Ambasador Rejnhes i gradonačelnik Radojičić su tokom susreta razgovarali o temama koje se tiču postojeće saradnje između holandskih kompanija i Grada Beograda, kao i o mogućnostima za proširenje te saradnje, saopštio je BeoInfo.

„Razgovarali smo o nekoliko aspekata na kojima bismo mi kao Grad Beograd i kompanije iz Holandije mogli ostvariti saradnju. U tom smislu se posebno izdvojila tema upravljanja otpadnim vodama. Kako me je ambasador Rejnhes obavestio, u Holandiji postoji nekoliko velikih kompanija koje se bave tretiranjem otpadnih voda“, istakao je Radojičić.

Budući da Beograd ulaže velike napore u ovom smislu, ali imajući i u vidu i da se planira izgradnja novih postrojenja za preradu otpadnih voda, ovo smo prepoznali kao polje na kojem bi se mogla produbiti saradnja, dodao je gradonačelnik.

Pored toga, govorilo se i o konceptu zelenog grada, na kojem se u Beogradu intenzivno radi.

Pored konkretnih aktivnosti u tom pravcu, Grad kroz različite vidove komunikacije nastoji da među Beograđanima podigne svest o značaju ekoloških pitanja, u čemu je u proteklom periodu ostvaren značajan napredak.

„Raduje nas što smo u mogućnosti da s Beogradom podelimo svoja iskustva i prenesemo dobru praksu, naročito u pogledu urbane mobilnosti. Beograd je grad koji ima veliki potencijal za intenzivnije uvođenje ‘zelenih’ vidova prevoza, tačnije, bicikala, a naoročito u delovima grada koji su uz reke“, rekao je ambasador Rejnhes.

Ambasador Holandije takođe je napomenuo da holandska avio-kompanija KLM odskora, nakon više od 30 godina pauze, ponovo ima direktan let od Amsterdama do Beograda.

Kada se ima u vidu da direktnu liniju između ova dva grada ima i srpski nacionalni avioprevoznik Er Srbija, za očekivati je da će Beograd posećivati više turista iz Holandije, a naročito sada kada pandmija virusa korona polako jenjava.

„Ambasador i ja smo razmenili dosta dobrih ideja koje bismo u nekom predstojećem periodu mogli i da konkretizujemo. Svaki savet, sugestija i iskustvo mogu nam samo pomoći da iz perspektive lokalnih uslova sagledamo kakve su nam mogućnosti i da vidimo šta bismo mogli primeniti u našem gradu kako bismo unapredili kvalitet života Beograđana“, zaključio je prvi čovek prestonice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.