U trendu

Gradonačelnik promenio odluku stručne komisije

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja protestovala je danas je zbog odluke gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića da preinači predlog stručne komisije za ocenjivanje projekata iz oblasti javnog informisanja na konkursu grada Užica i zatrašila da poništi rešenje o raspodeli sredstava.

U saopštenju koalicije koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres navodi se da je gradonačelnik Užica bez obrazloženja i obaveštenja preinačio predlog komisije za pet podnetih predloga projekata iako su članovi komisije za dodelu sredstava jednoglasno predložili iznose za raspodelu.

„Gradonačelnik je višestruko umanjio iznose za četiri odobrena medijska projekta, pa su tako manje novca od predloženog dobili Televizija Forum iz Prijepolja, Agencija za marketing i tržišne informacije ‘Vodič’ iz Užica, agencija Beta i dnevni list ‘Danas’, dok je za TV Lav iz Užica uvećan iznos dodeljenog novca“, piše u saopštenju.

Medijska koalicija podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizirano da je za ocenjivanje medijskih projekata na konkursu isključivo nadležna stručna komisija sastavljena od predstavnika novinarskih i medijskih udruženja i nezavisnih medijskih stručnjaka, koju rešenjem imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs.

Prema Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs „na osnovu predloga komisije“.

Pravilnikom je definisano i pravo rukovodioca organa da ukoliko „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama zakona ovog pravilnika i konkursa, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pisanim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške u određenom roku“.

Gradonačelnik Užica, iako nije imao zakonskog osnova za takav potez, preinačio je odluku stručne komisije, navela je koalicija i upozorila da je na taj način zloupotrebljen javni konkurs i obesmišljen rad komisije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.