U trendu

Gradonačelnik: Tražimo najbolji model za „Tiršovu dva“

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ističe da se za projektovanje i izgradnju nove dečje bolnice „Tiršova dva“ traži najbolje rešenje, kako bi mališani u Beogradu i Srbiji imali iste uslove za lečenje kao i njihovi vršnjaci u inostranstvu.

Tim povodom, on je, kao predsednik Radne grupe za praćenje I koordinaciju pri izradi Studije izvodljivosti – pripremne faze za izgradnju nove Univerzitetske dečje klinike u Beogradu Tiršova dva, prošle nedelje obišao dve velike zdravstvene ustanove u Lincu i Beču.

Sa njim, ustanove su obišli i članovi radne grupe docent dr Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dečje klinike Tiršova i dr Goran Vukomanović, zamenik direktora Univerzitetske dečje klinike Tiršova, saopštila je skupštiska pres služba.

„U Lincu smo posetili Univerzitetsku kliniku Kepler, a u Beču bolnicu Kaizer Franc Josef, čija je zgrada dobila nagradu za arhitektonsko rešenje za dečju zdravstvenu ustanovu“, izjavio je Radojičić.

Ovi austrijski zdravstveni centri su veoma funkcionalni, izuzetno dobro opremljeni, a sama organizacija usluga je odlično osmišljena. Radojičić je sa kolegama iz Beča i Linca prolazio sva dečja odeljenja i analizirao njihov način rada I pristup pacijentima a osvrnuo se i na uslove u kojima će se deca lečiti u budućoj dečjoj bolnici Tiršova dva.

„Ono što je sigurno je da mi već imamo sjajne stručnjake. Razlog zbog koga se roditelji odlučuju da decu odvedu na lečenje u inostrantvo je najčešće udobnost kakvu mi za sada ne možemo da im pružimo na jednakom nivou kao na primer u bolnici u Beču. Nova dečja bolnica ‘Tiršova dva’ biće jedna od najmodernijih u regionu i ona će doneti i novi koncept lečenja. Izgled i infrastruktura bolnice su nam veoma važni kako bismo omogućili realizaciju tog koncepta, koji podrazumeva da deca budu što kraće u bolnici, da budu u fokusu tretmana i da im maksimalno olakšamo period proveden u bolnici“, smatra Radojičić.

Radojičić ističe i da su u dečjim zdravstvenim centrima koje je posetio službe dobro organizovane a posebno izdvaja što najhitniji pacijenti u bolnici Kajser Franz Jozef uopšte ne čekaju na operaciju.

„Kola hitne pomoći ulaze u Urgentnu službu, koja je direktno povezana sa operacionom salom gde se odmah reanimiraju traumatizovani pacijenati, što znači da u roku od nekoliko minuta pacijent iz vozila bude prebačen na operacioni sto. U okviru bolnice je i heliodrom kako bi deca u hitnim slučajevima što brže stigla do adekvatne lekarske pomoći. Zapazio sam i da je organizacija u bolnici dobra jer na ulazu nije bilo gužve. Sala za opservaciju kao i odeljenje neonatologije su takođe primeri dobrih rešenja“, ukazuje Radojičić.

Gradonačelnik Radojičić je istakao važnost saradnje i razmene iskustava Beograda i Beča u oblasti zdravstva.

On je tokom posete austrijskoj prestonici, u Skupštini Grada Beča razgovarao sa šefom Sekretarijata za planiranje zdravstvenih i socijalnih pitanja Dr Gerhardom Kainzom I direktorom finansija u resoru za zdravstvo i socijalna pitanja Dr Rićardom Gaušom o organizaciji rada gradskih zdravstvenih ustanova.

„Jedna od oblasti u kojoj je Grad Beč poznat po izuzetno dobrim rešenjima je upravo primarna zdravstvena zaštita. Postigli su mnogo od onoga što je moj cilj da mi dostignemo u našim domovima zdravlja i drugim gradskim zdravstvenim ustanovama. Čak 79 odsto populacije u Beču procenjuje svoje zdravstveno stanje kao ‘veoma dobro’ ili ‘dobro’ i zadovoljni su uslugama koje im Grad Beč pruža“, rekao je Radojičić.

Dr Gerhard Kajnc i dr Rihard Gaus prezentovali su gradonačelniku Beograda pametna rešenja iz oblasti zdravstva koja su sproveli u gradu Beču.

„U ovoj oblasti njihovi stručnjaci su godinama studiozno radili i danas mogu da se pohvale izuzetnim kvalitetom usluga. Ovo je bila prilika da postavim važna pitanja njihovim stručnjacima jer neka od njihovih rešenja moguće je primeniti I u Beogradu. Deo moje vizije podrazumeva poboljšanje kvaliteta života naših građana, a jedan od značajnih segmenata je upravo i to da u domovima zdravlja brzo i lako dolaze do svojih doktora kao i da što manje čekaju na dijagnostičke usluge“, ističe gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik Radojičić je prošle nedelje bio u zvaničnoj poseti Beču, tokom koje je sa predstavnicima Grada Beča razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti javnog prevoza, primene koncepta pametnih gradova i organizacije zdravstvenog sistema. Njega je u Skupštini grada Beča ugostio gradonačelnik Beča, dr Mihael Ludvig, a sastao se i sa direktorom Smart siti agencije grada Beča Dominikom Vajsom, kao i sa Martinom Blumom, poverenikom Grada Beča za biciklizam i direktorom Agencije za mobilnost Beča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.