U trendu

Gradonačelnik ugostio ambasadorku Australije

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru ambasadorku Australije u Srbiji Rut Stjuart gde su razgovarali o ekonomskoj saradnji kao i saradnji u oblasti turizma i kulture.

Gradonačelnik je istakao da je Beograd uvek dobar domaćin te da je turizam naš veliki potencijal, pogotovo ako se ima u vidu da je Beograd prošle godine posetilo milion turista.

„U poslednjih nekoliko godina broj hotela je udvostručen u našoj prestonici, tako da ih danas ima više od stotinu“, rekao je Radojičić.

Ambasadorka Stjuart je podsetila da u Srbiji trenutno živi skoro 20.000 Australijanaca, a da veći deo od ovog broja živi u glavnom gradu Srbije. Ona je takođe podsetila da Srbija sa Australijom sarađuje na dva projekta na nacionalnom nivou.

„Sarađujemo na ispitivanju ekspoatacije rude litijuma u Loznici i na arheološkim iskopinama u Glacu, pored Sremske Mitrovice. Posebno ovom drugom projektu Australija pridaje veliki značaj, a on Srbiji omogućava razmenu stručnjaka i promociju arheoloških nalazišta iz rimskog vremena“, rekla je ambasadorka i dodala da je Skupština grada Beograda bila sjajan domaćin i partner kada je prošle godine svečano obeležen početak istraživanja na ovom lokalitetu.

Radojičić i Stjuart su razgovarali i o određenim ekološkim rešenjima Kambere, prestonice Australije, koja bi mogla da bude dobar primer i na korist Beogradu kako bi bio Pameta i Zeleni grad.

Oni su se usaglasili da je razmena iskustava dva grada veoma važna i u vanrednim situacijama kao što su prirodne katastrofe poput poplava i zemljotresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.