U trendu

Gradska čistoća: Nema požara na deponiji u Vinči

BEOGRAD – Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća saopštilo je da nema požara na deponiji u Vinči, dodajući da se na deponijama za odlaganje komunalnog otpada često pojavljuje dim, te da se to dešava u svim gradovima koji imaju ovakve deponije, a kako je objasnio direktor Gradske čistoće Marko Popadić, razlog za to je prirodno sleganje zemljišta.

„Tamo već decenijama postoji klizište, zbog koga se otvaraju šupljine iz kojih isparavaju prirodni gasovi, koji u dodiru sa kiseonikom stvaraju dim. Dakle, na deponiji nema požara već je ono što se dešava posledica prirodnog procesa“, naveodi se u saopštenju.

Popadić kaće i da se ta gotovo svakodnevna situacija namerno zloupotrebljava u političke svrhe, a posebno opasnim smatra širenje lažne vesti među građanima o navodnim požarima i zagađenosti.

On je upozorio da je širenje lažnih vesti i panike krivično delo, te podsetio da ova deponija predstavlja višedecenijski problem Beograda, jer se koristi već 45 godina.

Dodao je da je problem prepoznat, da je završen proces javno-privatnog partnerstva za sanaciju deponije, a da sanacija počinje ovog proleća, te da će deponija tada zauvek biti zatvorena, kao što je to, kaže, urađeno na svim deponijama u svetu koje su na ovaj način tretirane.

„Gradiće se spalionica otpada, koja će biti fabrika za proizvodnju toplotne energije. Na taj način će se stvoriti uslovi da se otpad koristi kao gorivo za grejanje i da se više ne odlaže na deponiji. Tako će se Beograd svrstati među brojne evropske metropole koje se greju na otpad“, naveo je Popadić.

Popadić je rekao i da je Grad Beograd krajem 2018. godine završio izgradnju brane na deponiji, koja služi za prolazak ocednih voda i sprečava dalje klizanje ka Dunavu.

„U tu branu je uloženo skoro 2 miliona evra. Time je sprečena velika ekološka katastrofa i kupljeno dovoljno vremena, jer tokom proleća počinje kompletna sanacija i zatvaranje deponije što predstavlja deo projekta javno-privatnog partnerstva sa dve velike svetske kompanije i to francuske Suez i japanske Itoču“, kazao je direktor Čistoće.

Dodao je da je žalosno da dezinformacije o stanju na deponiji plasiraju oni koji nisu izgradili branu koja je zaustavila dalje klizanje deponije dok su bili na vlasti u Beogradu, navodeći da je proces sanacije deponije i pronalaska partnera za ovaj veliki posao zaustavio 2008. tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas, iako je Vladfa Srbije 2007. godine donela odluku o sanaciji.

„Sada oni koji ne samo da nisu znali da reše problem deponije, nego nisu ništa učinili da se deponija sanira lažu građane i šire lažne vesti“, kazao je Popadić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar