U trendu

Gradski urbanista: Na Savskom keju skup političkih aktivista, a ne građana

BEOGRAD – Glavni gradski urbanista Marko Stojčić odbacio je danas tvrdnje da će radovi na uređenju Savskog keja ugroziti nasip i kej na Novom Beogradu, a za političke aktiviste koji se tamo okupljaju rekao da šire neistine.

„Mi smo mislili da je ovo skup građana koji stanuju u savskim blokovima. Međutim, došli smo i ispostavilo se da to uopšte nije skup građana, već skup političkih aktera opozicionih partija koji su na potpuno jedan neverovatan način dali obrazloženje građanima da će Grad Beograd kroz radove na uređenju Savskog keja ugroziti Savski nasip i Savski kej, što je apsolutna neistina“, rekao je Stojčić.

On objašnjava da ono što je planirano i što će se sprovoditi u okviru radova koji su započeti jeste površinska obrada, odnosno sprovođenje vodovodnih cevi i strujnog kabla za potrebe plutajućih objekata i druge korisnike koji se nalaze na Savskom keju, preneo je Beoinfo.

„Ponavljam, površinska na dubini od 80 centimetara. Sam nasip odnosno njegova konstrukcija se nalazi na 120 centimetara ispod površine koju sada vidimo što znači da aposlutno našim radovima nije ugrožen nasip, nije ugrožena bezbednost“, naglasio je Stojčić.

On, kao glavni urbanista koji je koordinisao i izradu projekta Savskog keja i dokumentacije i sve neophodne zakonske korake kako bi radovi počeli, ističe da je sve urađeno i da će biti urađeno u skladu sa zakonom.

„Mi smo pokušali da obrazložimo da je sve usklađeno sa zakonom, međutim, nismo dobili priliku. Očigledno, kao što sam više puta rekao, u pitanju je bio politički skup“, rekao je Stojčić i dodao da „ono što je suština njihovog obrazloženja jeste da ćemo mi radovima ugroziti Savski nasip, da ćemo ga prokopavati, što je još jedna apsolutna laž“.

„Prvo lažu da nemamo dozvolu – mi smo danas došli, doneli smo dozvolu, a onda je tu dozvolu pocepao narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta. Pa da li tako treba da funkcioniše zakon? Šta to znači, zakon je ono što Ćuta kaže i odluči, a ne ono što kažu institucije“, upitao je Stojčić.

On je istakao da, u svakom slučaju, Grad Beograd nastavlja sa svojim aktivnostima, naravno u svemu prema zakonu i pravilima struke, da se ne ugrozi, nego da se popravi stanje i bezbednost samog Savskog keja.

„Radimo dalje, tu smo za sve Beograđane, za sve pametne i logične predloge koji su u interesu svih građana Beograda”, navedeno je u izjavi Marka Stojčića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar