U trendu

Gruhonjić za TV N1: u Srbiji 'normalizacija nasilja', 'totalna propaganda', 'moral gurnut ustranu'

Novinar i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić je izjavio za TV N1 da je u Srbiji poslednjih sedam godina u toku proces „normalizacije nasilja“, da „tabloidi nemaju zazora“, da „prisustvujemo totalnoj propagandi“, a da je „moral gurnut ustranu“.

Gruhonjić je ocenio da je dovodjenje pitanja novinara N1 u vezu sa zdravstvenim stanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, „crtanje mete“ i „simptom bolesti društva“.

U procesu koji je nazvao „normalizacijom nasilja“, Gruhonjić je objasnio da „kada targetirate pojedince kao domaće izdajnike, strane plaćenike.., onda je, ma koliko to grozno zvučalo, potpuno ‘normalno’ da ti ljudi nekako ‘zaslužuju’ neku vrstu batina i da posle toga javnost uopšte ne reaguje na to… jer je pripremljena na to da je nasilje sasvim uobičajena stvar u ovakvom društvu konflikta“.

Govoreći o tome što su u tekstovima tabloida pitanja novinara N1 navedena kao uzrok pogoršanja zdravstvetong stanja predsednika, Gruhonjić je rekao da je „crtanje ogromne mete na reporteru N1… jedan od ozbiljnih simptoma bolesti društva“, već i da se javnost navikava da su „dopuštena isključivo pitanja koja se nekom političaru svidjaju“.

„Gde je kritička javnost, koja je tu uloga medija, novinara?“, pitao je Gruhonjić i rekao da su „novinari tu da postavljaju neprijatna pitanja, izmedju ostalih, i političarima“.

Govoreći o napadima i pritiscima na novinare u Srbiji, ukazao je da „vlast… treba da odgovara za te vrste pretnji, i vlast je ta koja treba da se pravda, …da objasni zbog čega Srbija tone iz godine u godinu na svim medjunarodnim listama kad je u pitanju sloboda medija i sloboda izražavanja“.

Na pitanje da li medjunarodna zajednica to toleriše u Srbiji, Gruhonjić je odgovorio potvrdno jer je „apsolutni prioritet“ stabilnost regiona, ali da će „ta pogrešna taktika koštati i njih, pre ili kasnije“.

Jer, kako je rekao, ako imate ovakvu državu u Evropi u kojoj institucije ne funkcionišu, a deklarativno stremi ka EU, onda će i EU pre ili kasnije imati problem zbog takve države – u kojoj su „uništene praktično sve institucije i u kojoj je bezmalo sve dozvoljeno da se radi“.

Gruhonjić je rekao da novinari medjusobno nisu dovoljno solidarni, a trebalo bi „da se mi koji se još držimo kodeksa naše profesije, koji pokušavamo da se bavimo ovim na način kako je to propisano, da se ujedinimo“.

„Ako kolega istražuje neku priču.., a treba mu pomoć – hajde da se svi ujedinimo i da napadnemo tu priču s 15 strana“, rekao je Gruhonjić i istakao da bi tada svi postali svesni da političari „postoje zahvaljujući nama“.

„Kao što i lekar mora da poštuje Hipokratovu zakletvu, ne treba da budete novinar ako ne poštujete novinarski kodeks“, rekao je Dinko Gruhonjić za N1.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.