U trendu

Grujičić: Svi povredjeni u nesreći u Pirotu van životne opasnosti

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da su svi povredjeni prilikom prevrtanja cisterne i curenja amonijaka kod Pirota, stabilnog zdravstvenog stanja i van životne opasnosti.

„U niškom Univerzitetskom kliničkom centru je najteži pacijent koji je i udahnuo amonijak i doživeo saobraćajnu nezgodu, tako da ima serijsku frakturu rebara“, kazala je Grujičić.

Ona je kazala da se medju povredjenima nalaze jedan bugarski i jedan turski državljanin.

„Državljanin Turske, srpski zet, je u pirotskoj bolnici i on je najteže povredjen od svih hospitalizovanih u Pirotu. On ima probleme sa vidom, mada kaže sada već bolje vidi, a ima i iritaciju grla“, izjavila je Grujičić.

Ona je kazala da su iz pirotske bolnice jutros otpuštena na kućno lečenje tri deteta, pošto su imala lakše povrede, dok se u Nišu na lečenju nalaze još tri deteta.

„Kakve će hronične posledice biti kod onih koji su udisali, to ćemo videti vremenom. Oni moraju biti pod medicinskom kontrolom i nadam se da neće imati nikakve trajnije posledice“, istakla je Grujičić.

Prema njenim rečima, biće uradjena obdukcija čoveka od 74 godine koji je preminuo sinoć nakon dolaska u pirotsku bolnicu.

„On je pronadjen u svom auomobilu i tu se postavlja pitanje ko mu je dao dozvolu da vozi kada je bio neurohirurški i kardilološki pacijent. Možda njegov udes nema nikakve veze sa akcidentom koji se desio“, rekla je Grujičić.

Ona je kazala da je naše državno zdravstvo ponovo „fantastično odreagovalo“ i pokazalo da se bez njega ne može.

Navela je da su ekipe Hitne pomoći iz Pirota intervenisale 32 puta i pregledale 44 pacijenta.

„Kakve će posledice biti po životnu sredinu to ćemo tek videti. Nepovoljni su meteorološki uslovi, slab je vetar tako da će se odredjena količina čestica zadržati u vazduhu“, izjavila je Grujičić.

Ona je kazala da je usvim vodovodima u Pirotu, Nišu i Beloj Palanci uredna vrednost amonijaka i svih toksičnih materija.

Grujičić je rekla da je u Pirotu na snazi i dalje vanredna situacija, tako da se gradjanima preporučuje da ne izlaze iz svojih kuća i da koriste flaširanu vodu, a ne sa česmi.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić rekao je na konferenciji za medije da je u toj ustanovi 15 pacijenata pregledano, i da niko od njih nema ozbiljniju kliničku sliku osim dve žene koje imaju iritaciju rožnjače.

„Pratićemo njihovo stanje koliko bude potrebno, nadamo se da ovaj incident neće ostaviti trajne posledice“, izjavio je Perišić.

Svi pacijenti, dodao je, uključujući i bugarskog državljanina sigurno će pre Nove godine ići kući.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.