U trendu

Grupa gradjana: Ispisivanje slova Z po Novom Sadu je sraman fašistički čin

 Neformalna grupa gradjana „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ ocenila je danas ispisivanje oznaka „Z“ po novosadskim ulicama kao „sraman fašistički čin“.

U zajedničkom saopštenju ta grupa i humanitarno udruženje „Golub miru“ naveli su da je ispisivanje slova koje simboliše ruski napad na Ukrajinu, neposredno uoči početka muzičkog festivala Egzit, „drzak izazov gradu Novom Sadu i celoj Srbiji“.

„Poruka ljudi koji su to uradili je jednostavna: nećemo ovde muziku, strane goste, leto, ljubav i prijateljstvo već hoćemo diktaturu, rat i ubijanje. Ovu poruku su fašisti, preko medjunarodnih medija koji će doći na Egzit, želeli da pošalju celom svetu, naravno poistovećujući se u ime cele Srbije“, stoji u saopštenju.

Zatražili su od gradskih vlasti Novog Sada da uklone sva preostala slova „Z“, pronadju i kazne odgovorne za ispisivanje tih grafita i da ubuduće „ne dopuštaju crtanje simbola ubijanja i nasilja po ulicama i zgradama“ tog grada.

Nadležne gradske službe u Novom Sadu počele su danas popodne da uklanjaju oznake „Z“, tako što belom fabrom ispisana slova prefarbavaju sivom farbom pa na mestu gde je bio grafit sada stoji sivi kvadrat.

Na pojedinim mestima preko sive farbe se i dalje ocrtava belo slovo „Z“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.