U trendu

Gurmani uživali na Gulašijadi na Adi Ciganliji

BEOGRAD – Na 2. Gulašijadi na Adi Ciganliji danas su ukrstili kutlače i takmičilo se osam beogradskih kuvara, koji su omogućili sugrađanima da probaju vrhunske gulaše spravljene od goveđeg, junećeg i svinjskog mesa, kao i od divljači.

Organizatori ove manifestacije koja je usrećila mnogobrojne ljubitelje gastronomije su JP Ada Ciganlia, Udruženje za promociju sporta i zaštitu životne sredine Perone i Gard Beograd.

Direktor Udruženja Perone Vladimir Perić rekao je Tanjugu da je na manifestaciji izloženo osam gulaša, a da će na kraju dana biti proglašena tri pobednička.

Vidno raspoložen objasnio je šaljivim tonom da je treća nagrada sunđer da se kotlićii operu, druga je krpa da se oni obrišu, dok je prva set noževa da kuvari lakše seku meso.

Beograđani su degustirali specijalite kuvara koji samostalno učestvuju, ali i onih koji predstavljaju poznate beogradske restorane.

Prijateljska atmosfera, vedar duh posetilaca i prijatni mirisi širili su se prostorom iza sportskih terena na Adi, dok je lepo vreme upotpunilo ugođaj prisutnih.

Organizatori su omogućili posetiocima da uživaju u besplatnoj degustaciji gulaša i osvežavajućih napitaka.

Kuvar beogradskog restorana Zoran Pršić iz Barajeva izjavio je Tanjugu da prvi put učestvuje na Gulašijadi na Adi, ali da je čast takmičar na manifestacijama ovog tipa.

„Osnovni sastonci za moj gulaš su crni luk, peršun, juneće meso, beli luk i začini, a do sada je naš gulaš probalo oko 50 ljudi“, rekao je sagovornik Tanjuga ne želeći da otkrije svoj tajni sastojak.

Učesnik na takmičenju Denis iz Beograda koji je, dok je Tanjugova ekipa obilazila sajam, još spremao svoj kulinarski specijalitet, kazao da se na takmičenje prijavio sa prijateljima kako bi se zabavili.

„Danas mi je rođendan i prvi put kuvam na nekoj od ovakvih manifestacija. Naš gulaš treba probati jer ima obično svinjsko meso, juneće meso i meso od divlje svinje, tako da je ovo lovački gulaš“, kaže on.

Istakao je da su tajni sastojak razdragane ekipe iz Beograda suve šljive koje daju jelu specifičnu notu.

Degustator koji je razgovarao sa našom ekipom izdvojio je juneći gulaš restorana Zavičaj.

„Osetio sam da je u gulašu jako sočna govedina i začini i pohvalio bih kuvara jer je baš ukusno“, kaže Nebojša iz Beograda.

Jedan od sagovornika u prijatnom društvu nam je naveo da je probao nekoliko gulaša i da su svi odlični, a da ukuse upotpunjuju zacini koji se osećaju.

Sugrađanin sa Voždovca istako je da Adu posećuje svakog vikenda, ali da je prvi put na ovakvoj manifestaciji, da je probao gulaš i da ne zna šta je u njemu, ali je njegov ukus ocenio kao odličan.

Dva prijatelja iz Beograda rekli su Tanjugu da uživaoce gulaša mame mesom divlje svinje, junetinom i svinjetinom.

„Prošle godine smo bili na Gulašijadi i organizatori su se oduševili našim prisustvom i raspoloženjem, te su nas ove godine pozvali ponovo“, objasnio je svoje učešće jedan od njih Davor Mikljuc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.