U trendu

Hamachi – kako da lako napravite VPN

Ukoliko ste imali probleme sa daljinskim (remote) spajanjem na udaljeni računar, obratite pažnju na program Hamachi. Hamachi je zanimljiv programčić pomoću kojeg je moguće na lak način postaviti virtuelnu, privatnu lokalnu mrežu (VPN), povezujući računare putem interneta. Instalacija programa je vrlo jednostavna uz nekoliko klikova, a treba pohvaliti i veličinu programa – samo 1 MB. Za daljinsku komunikaciju potrebno je instalirati Hamachi na računare na koje želite da se spojite. Dakle, svaki klijent (to jest, korisnik) uspostavlja i održava vezu s centralnim računarom. Dok se veza uspostavlja, klijent prolazi kroz proces prijave, otkrivanja i sinhronizacije, koja je neophodna.
Za vreme prijave klijent vrši autorizaciju na serveru, a proces otkrivanja služi da bi se detektovala internet veza i to da li postoji NAT i firewall između veze i klijenta. Kad klijenti uspostave vezu, ceo saobraćaj odvija se direktno, a ne putem centralnog računara. Prilikom završetka instalacije, klijentu se dodeljuje novi LAN adapter (naravno, virtuelni) s kojim dobijate IP adresu tipa 5.x.x.x., odnosno adresu na subnet-u 5.0.0.0/8. Posle toga, dovoljno je pridružiti se već postojećoj mreži ili kreirati novu i zaštititi je lozinkom.
Dok kreirate novu mrežu, ostali klijenti takođe moraju da instaliraju program i da se pridruže vašoj mreži. Besplatna verzija Hamachi-ja sposobna je da u jednu virtuelnu mrežu poveže 16 članova, dok Premium verzija programa može da poveže čak 256 članova, ali za nju treba platiti 39,95 dolara godišnje. Sigurnost Hamachi-ja ne treba da brine, jer je komunikacija između klijenata kriptovana, a uz to tu je i ceo niz sigurnosnih rešenja koja treba da spreče eventualne sigurnosne rupe koje su i inače sporne i kod drugih VPN rešenja. Treba pomenuti da program ima i mogućnost dopisivanja (chat) s kolegama u virtuelnom LAN-u, što je vrlo pohvalno za program te namene.
Za daljinsku komunikaciju s drugim računarom možete koristiti Windows Remote Desktop ili Remote Administrator, ili neka druga od mnogobrojnih rešenja. Na primer, u Remote Desktop upisujete IP adresu koju vam dodeljuje Hamachi, pa onda lozinku. Poželjno je još u da u Control Panel-u svog računara, u opciji System, omogućite podršku za Remote Desktop Connection.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.