U trendu

Haos ispred Skupštine: Kamenice, suzavac, gorela vozila, ima povređenih i uhapšenih (video)

Ispred Skupštine Srbije protestovali su građana i pristalica opozicije, a deo demonstranata pokušao je uđe u hol. Letele su kamenice prema policiji, koja je bacila suzavac zbog čega su se okupljeni razbežali prema Trgu Nikole Pašića i Pionirskom parku. Grupa demonstranata pokušavala je da se vrati do Skupštine i sve vreme se koškala sa policijom.
Policija je oko 1.40 posle ponoći potisnula demonstrante potpuno sa Trga Nikole Pašića, do Pravnog fakulteta.

Više policajaca povređeno je u neredima ispred Skupštine Srbije, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

„Te informacije su mi javljene sa terena, ja još uvek ne mogu da kažem u kakvom su stanju povređeni policajci i da li su u pitanju lakše ili teže povrede“, rekao je Rebić za RTS, prenosi Tanjug.

Kako je rekao Rebić, privedeno je više osoba, a među njima je i Danijel Knežević, za koga policija procenjuje da je uz Srđana Noga jedan od organizatora i da su oni pozivali građane da sa njima uđu u Skupštinu Srbije.

Policajci su rasterali demonstrante iz Pionirskog parka i okoline Predsedništva Srbije i jake policijske snage nisu dozvoljavale demonstrantima da priđu.

Deo demonstranata okupio se ispred zgrade RTS-a, a plato ispred Skupštine Srbije štitile su ojačane snage policije koje su potiskivale grupu koja je pokušavala da isprovocira nasilje bacajući kamenice. Srušene su žardinjere, polomljeni saobraćajni znakovi. Većina demonstranata se povukla prema Trgu Nikole Pašića.

U Takovskoj ulici kod zgrade RTS-a demonstranti su zapalili jedan kontejner.

Policajci na konjima zajedno sa kolegama u opremi za razbijanje demonstracija potiskivali su demonstrante od Skupštine ka Domu sindikata. Ispred Skupštine su se pojavile i jedinice Žandarmerije.

Kako je javio Tanjug, u Bulevaru kralja Aleksandra zapaljena su tri policijska automobila.

Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio mere zabrane okupljanja više od pet osoba i policijski čas narednog vikenda zbog pogoršanja epidemiološke slike u Beogradu, pojedine stranke opozicije koje su bojkotovale izbore oglasile su se kritikom uvođenja novih mera i tvrdnjama da je vlast odgovorna za rast broja zaraženih, piše Tanjug.

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mera na suzbijanju virusa korona oteo se posle 22 sata kontroli. Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred Skupštine, palili su baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javio je Tanjug.

Ispred skupštine je bilo haotično, a kada je masa nagrnula na Skupštinu, policija se pomerila, a pojedinci iz mase su uzvikivali „Koga vi branite?“. Demonstranti su u više navrata pokušali da upadnu u zgradu Skupštine, gađali su policajce kamenjem, jajima i limenkama.

Policija je u više navrata ispaljivala suzavac, nakon čega su se demonstranti udaljavali od zgrade Skupštine, ali su se ubrzo vraćali.

Prema izveštajima sa terena, povređenih ima i među demonstrantima, ali je takođe nepoznato koliko i kakav je stepen povreda.

Protest je počeo nešto posle 20 sati, kada je blokirana za saobraćaj raskrsnica kod zgrade parlamenta na početku Bulevara kralja Aleksandra. Demonstranti su zviždali, udarali u šerpe, vikali „Kosovo je deo Srbije“, „Ua“ i „Mi to nećemo“ aludirajući na mere.

Demonstrantima su se u par navrata preko megafona obratila dva učesnika protesta, jedan koji je pozvao prisutne da zovu prijatelje i poznanike da im se pridruže, a drugi je rekao da neće mere i da neće da vakciniše svoje dete.

Među okupljenima su i članovi Inicijative „Ne davimo Beograd“, članovi organizacije „1 od 5 miliona“, samostalni poslanik Srđan Nogo.

Savez za Srbiju je izdao saopštenje u kojem navodi da nove mere protiv širenja kovida u Beogradu vidi kao „iživljavanje nad građanima“, i istovremeno, da je vlast zbog izbora davala lažne podatke o situaciji u vezi sa korona virusom i da zbog toga i vlast i članovi Kriznog štaba, koje naziva nestručnim, treba krivično da odgovaraju, preneo je Tanjug.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ je, uz saopštenje sa gotovo istim ocenama i optužbama, objavila fotografiju da su njihovi predstavnici ispred zgrade Predsedništva razvili transparent na kojem piše „ubice“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)