Haški tribunal: Karadžićevoj odbrani još 215.000 evra

Haški tribunal je ocenio da je žalbeni postupak Radovana Karadžića izuzetno složen, zbog čega bi mu, prema pravilniku Haškog tribunala, trebalo biti isplaćeno još oko oko 215.000 evra.

Prema odluci Mehanizma za međunarodne krivične sudove, ova sredstva odnose se samo na drugu fazu postupka, odnosno ulaganje žalbe, prenosi agencija Fena.

Naknada se odnosi, ali i ne ograničava, na troškove pravnog i dodatnog savetnika, asistenta, konsultanta, istražitelja, referenta, kao i na troškove tumačenja, prevoda, administrativne i kancelarijske troškove.

Prema pravilima, 80 posto ukupnog iznosa će biti isplaćeno u mesečnim ratama, dok će preostalih 20 posto biti isplaćeno nakon završetka druge faze.

Žalbeni postupak pred Haškim tribunalom sastoji se iz tri faze – najave, ulaganja i saslušanja žalbe – za koje su određene visine naknade za odbranu, između ostalog, i zavisno od složenosti predmeta.

Za prvu fazu – najavu žalbe, Mehanizam za međunarodne krivične sudove je odbrani već odobrio više od 115.000 evra.

Za saslušanje žalbe, koja predstavlja treću fazu, predviđena naknada od oko 27.000 evra, što znači da Karadžićeva odbrana košta više od 350.000 evra.

Karadžić je prvostepenom presudom ove godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva, progone Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce i osuđen na 40 godina zatvora, navodi Fena.

Karadžićev pravni savetnik Peter Robinson kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je zadovoljan odlukom da se predmet oceni kao najsloženiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.