U trendu

Helsinški odbor: Beograd je u maju stecište antifeminističkih organizacija

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji ocenio je večeras da je Beograd u mesecu maju postao „stecište antifeminističkih organizacija“, s ciljem daljeg sužavanja ženskih prava.
U saopštenju, Helsinški odbor ocenio je da je niz skupova organizovano u Beogradu da podstaknu ozbiljno sužavanje ženskih prava, uključujući i pravo na abortus, i da ukazuju i na političku povezanost vlasti, Srpske pravoslavne crkve (SPC) i desničarskih proruskih organizacija.

Ocenjeno je da će „Beogradski dani porodice“, koji su proglašeni manifestacijom od posebnog značaja, biti održani u junu uz podršku SPC, a gradonačelnik Aleksandar Šapić je događaj najavio kao „veliki skup koji bi trebalo da pokaže zajedništvo, ne samo u porodici, već i našeg naroda“ i da promoviše „tradicionalne vrednosti“.

„Istovremeno, antifeministička organizacija ‘Savez za život’ organizovala je ‘Međunarodni samit pro-lajf organizacija’ u Beogradu (12. i 13. maja). Reč je o regionalnoj organizaciji koja održava veze sa organizacijama u svetu koje promovišu tradicionalne vrednosti“, naveo je Helsinški odbor i dodao da je cilj samita borba protiv prava na abortus.

Ocenili su da je pojačano delovanje SPC kad je reč o antirodnoj politici, uz sve veće pritiske da se ukine Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i da se zabrani rodno senzitivni jezik.

Iz te organizacije su ocenili da je patrijarh Profirije na „ekstremnim ideološkim pozicijama desničara i konzervativaca“, kada je reč o ženskim pravima, pa žene naziva „bednicama i jadnicama“.

„Iako su SPC i patrijarh navodno protiv nasilja, u Srbiji raste stopa femicida. Nema reakcije patrijarha na taj tragičan fenomen“, naveo je Helsinški odbor.

Podsetili su da je narušavanje ženskih prava u Hrvatskoj i Poljskoj posledica delovanja desničarskih organizacija, koje je „isprva delovalo naivno i smešno“, ali je u saradnji sa desničarskim vladama uspelo da pogorša položaj žena u tim državama.

„Helsinški odbor uopzorava da je Srbija sve bliže tom modelu i da je neophodna kako akcija društva, tako i državnih institucija da zaustave taj trend“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar