U trendu

Hemofarm fondacija ukazala na značaj prepoznavanja sindroma izgaranja na radnom mestu (VIDEO)

Svetska zdravstvena organizacija uvrstila je u svoj priručnik Medjunarodne klasifikacije bolesti i sindrom izgaranja na radnom mestu (burnout syndrome), koji će zdravstveni radnici moći da dijagnostikuju kao medicinski poremećaj, rečeno je večeras na tribini Hemofarm fondacije.

Fondacija je nastavila ciklus tribina „Na kafi sa psihologom“ kako bi ukazala na važnost očuvanja mentalnog zdravlja i ohrabrila javnost da potraži stručnu pomoć. Prva u okviru jesenjeg ciklusa tribina bila je na temu sindroma izgaranja na radnom mestu koji se opisuje kao stanje prouzrokovano hroničnim stresom na poslu.

Psiholog Milica Vukelić istakla je da „stres na poslu imaju svi, ali da se izgaranje ne dešava svakom“ i dodala da ljudi, organizacije i kompanije treba da imaju što više informacija o tom fenomenu.

„Za prevazilaženje problema je potrebna pomoć pojedincu ali i organizaciji. Važno je da se razmišlja o interakciji pojedinca i organizacije i da se naprave intervencije koje su prilagodjene svakome od njih“, navela je Vukelić.

Ona je kazala i da joj se najčeće obraćaju poslodavci sa kojima radi istraživanja na temu „burnout“-a, ali da se pojedinci redje odlučuju na ovaj korak, jer kako objašnjava „psihoterapija i savetovanje su i dalje tabu i nešto što nije prihvaćeno na našim prostorima“.

Rukovodilac GI GROUP HR SOLUTIONS Olga Svoboda rekla je da je u situacijama sindroma izgaranja na radnom mestu važno sagledati pojedinca, ali i da organizacija mora da bude svesna svoje odgovornosti u tome, te da razmisli o načinima podrške svojim zaposlenima.

„Dok ne počnemo da prepoznajemo da ‘burnout’ postoji i dok organizacije ne shvate da im to škodi, da ljudi odlaze, da ne ostvaruju svoje rezultate, da rade u okruženju gde će svako biti u ‘burnout-u’ ne možemo da pričamo o bilo kakvim promenama“, objasnila je Svoboda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar