U trendu

Heritage Hubs dobitnik Evropske nagrade za kulturno nasledje

Projekat Heritage Hubs Udruženja za kulturno naslede iz Finske, Centra za urbani razvoj iz Srbije, Fondacije San Miljan dela Kogolja iz Španije i organizacije Viteco E-learning iz Italije, je medju ovogodišnjim dobitnicima Evropske nagrade za kulturno nasledje/Nagrade Evrope Nostre u kategoriji Edukacija, obuka i podizanje svesti.

Za nagrade su konkurisale organizacije i pojedinci iz 30 evropskih zemalja, a nezavisni žiri dodelio je 24 nagrade. Imena nagradjenih objavljena su uživo u onlajn programu koji su vodili Marija Gabrijel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu i Herman Parcinger, izvršni predsednik Evrope Nostre.

Projekat Heritage Hubs je realizovan u okviru Evropske godine kulturnog nasledja 2018. i okupio je mlade ljude uzrasta od 10 do 16 godina iz Finske, Srbije i Španije u dvogodišnjem programu istraživanja, predstavljanja i deljenja sopstvenog kulturnog nasleda, te interpretacije nasledja svojih vršnjaka u drugim zemljama, kroz školsku razmenu i putem elektronske platforme.

Projekat je podržao EU program Kreativna Evropa, kao i Švedska kulturna fondacija u Finskoj, Finska nacionalna agencija za obrazovanje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Tokom 2018. i 2019. godine u školama u Finskoj, Srbiji i Španiji organizovane su radionice na kojima su se učenici bavili sopstvenim nasledjem, a potom doživljajem i interpretacijom kulturnog nasleda drugih zemalja. U okviru Heritage Hubs-a organizovani su i različiti programi obuke u kojima je učestvovalo 800 nastavnika.

Projekat je učenicima, nastavnicima i lokalnim zajednicama omogućio brojna kulturna otkrića, a dobar primer je prezentacija slave, srpske pravoslavne tradicije, koju su učenici iz Grocke predstavili svojim vršnjacima iz Finske. Učenici iz Grocke su bili u prilici i da sagledaju sopstveno nasledje u drugačijem svetlu, kroz interepretaciju slave koju su pripremili finski učenici, poredeći je sa luteranskom, originalno katoličkom tradicijom vezanom za Sv. Luciju.

U okviru projekta je nastao i Heritage Hubs (HH) priručnik, u kome je predstavljena završna metodologija korišcenja nasledja u obrazovanju i praktični načini njene primene. Rezultati projekta su dostupni na stranici virtuelne biblioteke Heritage Hubs-a i priključeni velikim evropskim repozitorijumima, kao što su HISPANA i Europeana.

„Heritage Hubs je doneo ubedljivu metodologiju obrazovanja u oblasti nasledja, primenjenu u većem broju škola. Obrazovni pristup se zasniva na konceptu učenja putem nasledja, u okviru kojeg učesnici razmenjuju sopstveno nasledje sa drugim učesnicima, uče kroz upoznavanje drugih kultura i razmenu iskustava“, navodi se u obrazloženju žirija.

Ovogodišnji dobitnici su „ambasadori lepote evropskog nasledja“, a uspešni projekti iz ove oblasti „zavise od posvećenosti ljudi koji iza njih stoje“, izjavila je evropska komesarka Marija Gabrijel.

„Ovogodišnji laureati jasno pokazuju kako nasledje nudi rešenja i put ka oporavku u situaciji naizgled prevelikih izazova, u trenutku kada preduzimamo mere protiv klimatskih promena, pokrećemo održivi urbani i ruralni razvoj i hvatamo se u koštac sa mnogim pretnjama za osnovne evropske vrednosti“, istakao je predsednik Evrope Nostre, Herman Parcinger.

Ceremonija dodele Evropske nagrade za kulturno nasledje bice održana na jesen do kada traje i onlajn glasanje za Nagradu publike. Tom prilikom pored Nagrade publike biće proglašeni i dobitnici Gran pri nagrade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.