U trendu

Hiljade građana na ulicama: Održan veliki Ekološki ustanak u Beogradu

Učesnici ekološkog protesta „Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta“ okončali su blokadu Brankovog mosta i time praktično završili današnji skup.

Protest je trajao gotovo četiri sata, a organizatori su najavili da će, ukoliko ime se u roku od sedam dana ne ispune zahtevi, organizovati protest na nekom drugom mestu, ne precizirajući gde i kada, preneo jeTanjugov izveštač sa lica mesta.

Učesnici protesta su naveli da pod zahtevima podrazumevaju sve ono što su tražili na aprilskim protestima, uz dodatni zahtev da vlast poništi sve obaveze prema Rio Tintu.

U beogradskom Pionirskom parku kod Predsedništva Srbije u 14 časova počeo je veliki ekološki protest „Ustanak za opstanak-naroda protiv Rio Tinta“.

Ekološki ustanak u Beogradu: Hiljade građana na ulicama!Opširnije na: https://nova.rs/vesti/drustvo/uzivo-poceo-ekoloski-ustanak/

Posted by Nova.rs on Saturday, September 11, 2021

Potez kod Trga Nikole Pašića je zatvoren za saobraćaj, a na skupu se nalazi veliki broj građana i bina sa kojih će okupljenima obraćati govornici.

Okupljeni nose transparente, a na pojedinima piše: „Nema rudnika“, „Ne damo naše reke“, „Rio Tinto ma*š iz Srbije“.

„Govoriće glumci Petar Božović, Svetlana Ceca Bojković, Anita Mančić, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, arhitekta Dragoljub Bakić, doktor hemijskih nauka Dragana Đorđević, kao i predstavnici brojnih ekoloških organizacija“, izjavio je ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta za Nova.rs i ponovio da je zahtev protesta da Rio Tinto ode iz Srbije.

Svoje prisustvo na događaju potvrdili su istaknuti glumci i društveni radnici među kojima su Svetlana Ceca Bojković, Dragan Jovanović, Petar Božović, Ljubomir Bandović, karikaturista Koraks, pisac Dejan Atanacković, muzičar i umetnik Darko Rundek i mnogi drugi. Oni su uputili poziv svim građanima da 11. septembra izađu na ulice i podrže građane u borbi za našu vodu, vazduh i zemlju.

Dolazak su najavili i meštani Gornjih Nedeljica, mesta na zapadu Srbije gde Rio Tinto planira svoja iskopavanja. Događaj na žalost neće moći da prisustvuju stanovnici Pranjana, kojima je saopšteno da autobus u kojima se oni nalaze neće moći da saobraća za Beograd, prenosi Nova.rs.

Glumica Anita Mančić je na protestu postavila pitanje jednoj od direktorki Rio Tinta u Srbiji Vesni Prodanović šta su naučili iz grešaka te kompanije u rudnicima u Americi, Indoneziji, Papua Novoj Gvineji i Mongoliji.

Nećemo da budemo jedna od vaših grešaka, nećemo da dozvolimo da se na nama učite, a gospodo iz vlasti – pazite, mi vas pomno slušamo i pratimo šta ćete uraditi, rekla je Mančić.

Ako je ugovor sa đavolom prihvatljiv zbog novca, nama nije, rekla je Mančić.

Glumica Svetlana Ceca Bojković izjavila je da je „ovo crveni alarm za Srbiju“.

„Toliko smo već zagađeni, a Rio Tinto kao kruna svega preti da koliko sutra zabode svoje pijuke, ne samo u Jadru i već, kako smo ovde čuli, i na drugim punktovima u Srbiji“, rekla je Bojković.

Ona je zapitala da li hoćemo da se Srbija pretvori u deponiju gde će zdravlje naša dece biti ugroženo, a priroda uništena.

„Da li ćemo to dozvoliti – ne smemo“, poručila je Bojković.

Istakla je da ne smemo dozvoliti da Srbija postane deponija za tuđe prljave industrije. Mi to primamo u našu plodnu i lepu zemlju, kakva sramota, u ime čega? U ime profita, kog profita? Da li je profit zamenio boga – izgleda da jeste, ovima koji vode zemlju profit je zamenio boga“, rekla je Bojković.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)