U trendu

Hit poruka na šalteru srpske bolnice upućena „lizačima“ (foto)

Lizanje prstiju ili pljuvanje na površinu jagodica, rđava je navika koja se ustalila prilikom brojanja novca, čitanja novina, knjiga ili kod plaćanja računa na šalteru.

Ipak, pojavom pandemije virusa korona, ovakav način „poštapanja“, sve je samo ne bezbedan, zbog čega se na svakom mestu apeluje da se to ne čini.

Koliko je ovlaživanje vrhova prstiju popularno kod nas u narodu, najbolje govore natpisi sa šaltera u zdravstvenim, ali i u ustanovama u kojima se predaju dokumenti, te i plaćaju računi. Najnoviji primer, dolazi nam navodno iz Zaječara, gde je medicinsko osoblje na radiologiji rešilo da konačno stane na put „lizačima“.

– Zbog nastale situacije molimo vas da ne pljujete u prste kada predajete upute -,glasio je tekst apela koji je bio zalepljen na šalteru.

Nažalost, ovakav vid komunikacije sa građanima, nije retkost, te smo od samog početka pandemije imali prilike da vidimo ovakva obaveštenja u nekoliko navrata, a sve u cilju preventivnog očuvanja zdravlja. Iako se svakodnevno apeluje na ljude da se pridržavaju propisanih mera, drže distancu i svaki vid ugrožavanja kako svog, tako i tuđeg zdravlja, izgleda da je lizanje prstiju, pored pravilnog nošenja zaštitne maske, problem sa kojim se pojedinci teško nose.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.