U trendu

Nema sednice Kriznog štaba, sve mere ostaju na snazi

Iako je bilo mnogih najava da će sednica Kriznog štaba biti održana danas, iz kabineta premijerke Ane Brnabić su se oglasili rečima da sednica nije bila u planu, kao i da se ne zna kada će sledeća biti zakazana.

To takođe znači da sve mere i dalje ostaju na snazi do daljeg.

Bilo je reči da će na novoj sednici Kriznog štaba glavna tema biće popuštanje mera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata.

Jedan od predloga je da se rad kafića i restorana produži do 22 časa, uz strogu kontrolu poštovanja mera.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenio je da ukoliko se obezbede uslovi, može dođi do otvaranja letnjih bašti pojedinih ugostiteljskih objekata, ali je pozvao da se više kažnjavaju oni koji organizuju ilegalne žurke u zatvorenom prostoru.

Njegov kolega dr Predrag Kon izjavio je da ne veruje da će mere biti ublažene, a da bi razgovori o ublažavanju mogli da počnu kada počnu da opadaju brojevi, pre svega procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

– Aktivnost virusa je veoma visoka, treba biti oprezan prilikom razmišljanja o popuštanju. Sigurno će biti razgovora o tome ako brojevi počnu da opadaju, ali realno je da toga neće biti – rekao je Kon.

Za sada, samo jedna stvar je izvesna – svi članovi Kriznog štaba slažu se da je jedino trajno rešenje kolektivna imunizacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.