Hočevar: Samo nas Isus Hrist može spasiti

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar ocenio je danas, u Uskršnjoj poslanici, da se ljudi sve više u životu ograničavaju samo na vidljivi i opipljivi svet i da je to posledica duha vremena koji podržava taj, kako se izrazio, „tragično suženi pogled na svet“.

U Uskršnjoj poslanici, Hočevar je rekao da i javno mnjenje širi upravo taj duh površnosti, neodgovornosti, bez perspektivnosti i neautentičnosti.

„Živimo brzim načinom života, a oko nas odjekuje toliko različitih glasova, poziva, muzike i glasnih zvukova, da teško možemo da budemo u stanju da se saberemo, da osluškujemo nežni glas svoje duše i savesti… Neprestani podsticaji sa svih strana da uživamo u najboljoj hrani, najboljem piću, najboljem odmoru i putovanju dodatno nas ‘prizemljuju’… Svi ti nebrojeni procesi čine nas samodovoljnim i bezbojnim“, rekao je Hočevar.

On je dodao da to sprečava ljude da razlikuju crno od belog i da biraju prave puteve, susreću se sa pravim dogadjajima i suoče se sa autentičnim ličnostima.

„Ima samo jedna ličnost u čitavoj istoriji, u čitavoj vaseljeni, koja je u svemu svega svesna, koja je sve najbolje izvršila i koja jedina može sve i svakoga da obnovi i vrati mu pravu mladost. To je iz groba vaskrsli Isus Hrist“, rekao je on.

Govoreći o radosnoj astmosferi koju stvara dolazak proleća, Hočevar je rekao da bi se sve na svetu zaustavilo i umrtvilo bez neprestanog obnavljanja i bez nove snage mladosti.

„Nije potrebno ni pominjati da današnje čovečanstvo uzdiše za ovom mladošću. Naš stari kontinent – Evropa upravo ovih dana priznaje da bez Hristovog vaskrsa nema ni njene mladosti, ni njenog jedinstva. Naš kontinent previše se predao duhu vrmenea pa zato doživljava starost, egoistično napuštanje drvene ladje spasa i narcisoidno utapanje u vodi samodovoljnosti“, rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup je, takodje, uputio čestitku povodom Uskrsa i patrijarhu srpskom Irineju u kojoj je izrazio nadu da će dolazak praznika i blizina Isusa Hrista sve vernike ispuniti novom radošću snagom i zajedništvom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.