U trendu

Hrvatska i Britanija blokiraju Srbiju

Zemlje članice Evropske unije ni danas nisu postigle dogovor o otvaranju Poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što prevashodno Hrvatska iz „suštinskih razloga“ i Velika Britanija „tehnički“ zbog situacije s Bregzitom nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna.

To su rekli zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu po završetku sastanka Radne grupe za susedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA) koji su podvukli da je zasad jedino pouzdano da će 30. juna biti održana Međuvladina konferencija EU-Turska na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pregovorima s Ankarom.

– Određene, mada neizvesne mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja – objasnili su upućeni funkcioneri u Savetu ministara EU, rekavši da Hrvatska međutim nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zahtevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji.

Ipak, kako je rečeno, donekle je u raspravi postignut napredak, tako da bi možda nešto više moglo da se postigne do 30. juna kad se ponovo sastaju COELA i Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja EU koji mogu doneti odluku o tome.

Zvaničnici u Briselu su naveli da je međuvladina konferencija s Ankarom utanačena mnogo ranije i deo je sveukupnog sporazuma EU-Turska o rešavanju migrantske krize.

Ako izostane nužna jednoglasnost o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom, to bi ona bilo pomereneo za juli ili septembar ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.