U trendu

Hrvatska otimačina uz pomoć naših sudija

Privredni apelacioni sud u Beogradu doneo je dve suprotne presude u dva slučaja naplate izgubljenih sporova za srpsku imovinu u Hrvatskoj, čime zbunjuje javnost, ali i legalizuje hrvatsku otimačinu srpske imovine i uz to još dozvoljava plaćanje milionskih troškova Hrvatima, pišu „Novosti“.

Naime, Privredni apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu Jugobanke a.d. u stečaju, kojom je tražila da ne prizna odluku prvostepenog suda o prinudnoj naplati sudskih troškova za spor izgubljen u Hrvatskoj.

Nedavno je isti sud, samo drugo veće, doneo potpuno suprotnu odluku u slučaju „Mladost turista“.

I „Mladost turist“ i Jugobanka, baš kao i sve ostale srpske firme, banke i opštine koje su tražile povraćaj imovine koja im je konfiskovana devedesetih, izgubile su spor, a Jugobanka je sada ostala i bez 3.100 evra, koliko su iznosili sudski troškovi za samo jedan u nizu izgubljenih sporova koje je ova banka vodila u Hrvatskoj.

Privredni apelacioni sud je u obrazloženju presude konstatovao da ne postoje formalni razlozi za nepriznavanje hrvatske presude, i da Jugobanka nije dokazala da je takva odluka suprotna Ustavu i javnom poretku Srbije.

Isti sud je nedavno, odlučujući da se u slučaju „Mladost turista“ ne mogu priznati troškovi od 82.000 evra za izgubljeni sudski postupak u Makarskoj, u obrazloženju naveo da bi to bilo u suprotnosti s našim pravnim poretkom, jer ne postoji uzajamnost između Srbije i Hrvatske kad je reč o sporovima u vezi sa imovinom.

Novosti se pitaju u čemu je razlika između „Mladost turista“ i Jugobanke u očima srspkog pravosuđa, ali zaključuju da problem nastaje u svim sledećim predmetima, zbog čega se postavlje pitanje kako će privredni sud presuđivati kada dođu na naplatu ostali izgubljeni sporovi za srpsku imovinu u Hrvatskoj.

Ukoliko odluke budu nalik ovoj u predmetu Jugobanke, naše sudstvo će legalizovati hrvatsku otimačinu srpske imovine i uz to još dozvoliti i plaćanje milionskih troškova Hrvatima, zaključuju „Novosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.