U trendu

Hrvatski istoričar: Srbi nisu Sloveni, njihovi vladari nisu bili Germani

Dok među intelektualcima u Srbiji vlada duh samoporicanja, negiranja i ponižavanja svega srpskog, evo šta o Srbima kaže dr Višeslav Aralica, hrvatski istoričar i profesor istorije sa Hrvatskog instituta za povijest i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

„Stjepan Radić se zalagao za otcepljenje od Srba, koji su takođe Sloveni. Doduše, on ih nije ni smatrao Slovenima, doživljavajući Slovene kao miroljubive i vredne, a Srbi su mu bili ratnici. Kad pogledate iz perspektive zapadnjaka, Srbi su zaista drugačiji od svih ostalih slovenskih naroda. Nemci jesu ratovali protiv Srba, ali su ih baš zato i poštovali“, navodi Aralica.

On ističe da su Srbi jedini slovenski narod koji je državotvoran, prenosi Sputnjik.

„Jedini narod u Evropi uopšte za čiju se dinastiju nije smatralo da potiče od germanskih osvajača iz ranog srednjeg veka. Imali su ih, u stvari, čak dve, Petrović Njegoše i Karađorđeviće, obe s područja današnje Crne Gore. Za to vreme, bugarski kralj je praktično Nemac. Grčki je Nemac ili Danac, kako se uzme“, objašnjava Aralica.

„Gde god pogledate, svuda su ili Nemci ili su poreklom Germani, kao kod Italijana ili Španaca. I onda je to stvar poštovanja. Kao, Sloveni su dobrice, kmetovi, radnici, ali nisu ratnici, ne mogu da se oslobode, ne mogu da stvore državu. A Srbi se u tu priču ne uklapaju, dakle nisu Sloveni“.

Najveći hrvatski arheolog, profesor emeritus Nikola Jakšić, takođe tvrdi da Hrvata nije bilo ni u 7. ni u 8. veku na ovim prostorima, dok je poznata hrvatska naučnica dr Andreja Zorić u Nemačkoj odbranila doktorsku disertaciju u kojoj dokazuje da je pravljenje hrvatske nacije kultura laži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)