U trendu

I demostracije i roštilj: Kako će se u Srbiji obeležiti praznik rada?

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, biće obeležen danas širom Srbije tradicionalnim urancma i okupljanjima u prirodi, a Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ će, kao i do sada održati protest u centru grada, ovaj put pod parolom „Da plate ustanu, a mladi ostanu“.

I dok će sindikati podsetiti na sustinu praznika koji se obeležava se u znak sećanja na 1.maj 1886. kada je nekoliko hiljada radnika u Čikagu štrajkovalo i tražeći bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme, većina građana Srbije ovaj praznik proslavlja u potpuno drugom duhu – porodičnom okupljanju, spoprtskim aktivnostima,izletima…

Tako za sve Beograđane i goste prestonice koji odluče da Prvi maj proslave na Adi Ciganliji biće priređen celodnevni muzički program i piknik prostor predviđen za roštiljanje.

Piknik prostor je najposećeniji deo Ade za vreme prvomajskih praznika, posebno jer se tu nalazi ozidani roštilj, a pripremanje roštilja predstavlja tradiciju obeležavanja tog praznika u Srbiji, rekla je za Tanjug Maja Pavlović iz JP „Ada Ciganlija“.

Svi posetioci moći će da uživaju u nastupima rok bendova i domaćih DJ-eva od 9 do 19 sati, a program će biti potpuno besplatan.

Pavlović je napomenula i da ulazak u Savsko jezero nije preporučljiv, jer temperatura vode još uvek nije odgovarajuća za kupanje i da će svi koji odluče tako nešto to uraditi na sopstvenu odgovornost.

Tradicionalni „Novosadski uranak“ i ove godine biće organizovan u Limanskom parku, gde će osim uobičajene proslave u roštilj izletnici moći da slušaju nastup pet lokalnih muzičkih sastava.

U Novom Sadu će, kako je najavljeno, prvomajski piknik biti organizovan i u Futoškom parku.

Meštani Niša i okoline Praznik rada tradicionalno slave na Kameničkom visu, jednom od najposećenijih izletišta kraj Niša.

Kako je najavljeno za izletnike će obezbeđen besplatan autobuski prevoz do Kameničkog visa koji će od 6 do 18 sati polaziti na svaka dva sata iz centra Niša.

Subotičani će imati priliku da umesto roštiljanjem sutrašnji praznik obeleže

„Prvomajskom šetnjom zdravlja“ koja će startovati u 8.45 u organizaciji Planinarskog sportskog kluba „Spartak“.

Inače, za prvi maj meteorolozi najavaljuju temperature iznad proseka za ovo doba godine koje će dostizati čak 30. podeok, pa se očekuje da će veliki broj građana međunarodni praznik rada proslaviti u prirodi i na popularnim izletišta kao što su beogradski Ada Ciganlija i Košutnjak.

Da bi se sprečilo eventualno izbijanje požara usled visokih temperatura i paljenja vatre, sekretar za vanredne situacije Grada Beograda Drako Glavaš apelovao je na građane da ne krše zabranu loženja vatre na otvorenom i da pale roštilj samo na posebno obeleženim mestima.

Kako je rekao, paljenje vatre na teritoriji grada Beograda dozvoljeno je na označenim mestima na Adi Ciganliji, u Bojčinskoj i Zvezdarskoj šumi i na Košutnjaku.

Glavaš je pozvao građane da se odgovorno ponašaju prema prirodnoj sredini i da nakon izleta prikupe otpatke i ostave ih kraj najbližeg kontejnera ili kante za smeće kako bi ekipe komunalnih službi blagovremeno uklonile smeće.

„Sve gradske komunalne službe će tokom praznika raditi pojačano kako bi u što boljem svetlu prikazali naš grad tokom prvomajskih praznika“, kazao je Glavaš.

I Ministarstvo poljoprivrede uputilo je apel građanima širom Srbije da ne pale vatru na mestima koja nisu za to predviđena i obezbeđena, niti da nekontrolisano pale vatru pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume.

„Takođe, apelujemo na građane da ukoliko uoče požar, odmah obaveste MUP – Sektor za vanredne situacije, odnosno najbližu šumsku upravu“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da Zakon o šumama zabranjuje paljenje vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume, izuzev na mestu koje je samo za tu namenu određeno, uređeno i vidno obeleženo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.