U trendu

I staparski ćilim na Svetskoj izložbu Dubai Ekspo 2020

Tradicionalne rukotvorine iz Srbije, medju kojima i staparski ćilim, biće predstavljene na ovogodišnjoj Svetskoj izložbi „Dubai Ekspo 2020“, najavljeno je danas u okviru VII tkačke kolonije u Staparu.

Istaknuto je da će Beograd prvi u Srbiji dobiti etno galeriju u kojoj će posetioci moći da vide i kupe ove autentične proizvode, saopštio je NALED.

Kolonija, koju su organizovali Sombor i Etno mreža, uz podršku ambasade SAD i Ministarstva poljoprivrede, okupila je tkalje iz Sombora, Loznice, Indjije, Pančeva i Sremske Mitrovice a učestvovao je momak iz Sokobanje.

Koloniju su posetili ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, predsednica Etno mreže Violeta Jovanović, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković kao i ambasadori Kanade, Slovenije i Albanije.

Matićeva je navela da su žene čuvari tradicije i kulturnog nasledja, te naglasila značaj rada na njihovom ekonomskom osnaživanju, naročito u ruralnim područjima, navodi se u saopštenju.

Dodala je da se planira da etno galeriju, pored Beograda dobiju i drugi veći gradovi poput Niša i Novog Sada.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović je istakla da će etno galerija biti otvorena u Bulevaru kralja Aleksandra gde će uz izložbene i prodajne postavke biti organizovane i kreativne radionice za decu i mlade.

Prema njenim rečima, tu će biti organizovani i programi za turiste i zvaničnike koji posete Srbiju.

„Otvaranje galerije je naša petnaestogodišnja inicijativa i zadovoljni smo što će uz podršku grada Beograda sada i biti realizovana“, rekla je Jovanovićeva.

Poželela je da staparski ćilim dobije geografsku oznaku porekla.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.