U trendu

I Vi ih kupujete, a prvi su na listi opasnih proizvoda

Svakog dana se iz neke od zemalja EU na Rapeksu objavi upozorenje na nebezbedne igračke, a poslednjih meseci sve više na trenutno najpopularnije slajmove, spinere ili skvišije.

Na listi opasnih i nebezbednih proizvoda, koju objavljuje Evropski sistem za brzo upozoravanje Rapeks, i dalje su igračke na prvom mestu. Baš kao i prošle godine kada se, od ukupnog broja upozorenja, čak 29 odsto odnosilo na proizvode za decu, situacija ni u 2018. ne ohrabruje. Gotovo da nema dana da se iz neke od zemalja EU ne pošalje alarm na bezbednost igračaka, a poslednjih meseci sve više na trenutno najpopularnije slajmove, spinere ili skvišije.

Reč je o proizvodima koji sadrže opasne hemikalije i visoko su rizične za zdravlje dece. To su trenutno i na našem tržištu vrlo popularni proizvodi među školskom decom koja ih često naručuju onlajn, po vrlo niskim cenama, a problem je u tome što ne prolaze nikakve kontrole. Kada je reč o slajmu ili ljigavcu, deca ih čak i sama prave u kućnim uslovima, prateći uputstva s „Jutjuba”. Ova igračka, inače, nastaje upotrebom opasnih hemikalija, a proizvod koji podseća na sluz sadrži potencijalno nebezbednu količinu boraksa – hemikalije koja u prekomernim dozama izaziva proliv, povraćanje i grčeve, ali i opekotine.

(Jelica Antelj, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.