U trendu

IDEA karavan obradovaće više od 5.000 mališana u Srbiji

BEOGRAD – Više od 5.000 novogodišnjih paketića na putu je ka mališanima u 50 institucija širom Srbije, među kojima se nalaze domovi za nezbrinutu decu i dečije bolnice, zahvaljujući društveno odgovornoj akciji „Volimo praznike jer volimo jedni druge“, koju četvrtu godinu zaredom organizuje trgovinski lanac IDEA.

Uz podršku Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, ovaj trgovinski lanac koji posluje u okviru kompanije Mercator-S, prvog dana akcije podelio je novogodišnje paketiće deci u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici u Beogradu i najavio posetu karavana ostalim ustanovama.

Ovom posetom, mališanima je, nesebično poklonjena neophodna pažnja i ljubav, a Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je priča o ravnopravnosti istovremeno i priča o solidarnosti i da nemaju svi jednake startne životne pozicije.

„Prilično su te pozicije nejednake. Ovde žive mali ljudi sa nejednakim životnim pozicijama kojima je potrebna pomoć i podrška svakog od nas“, rekla je Janković.

Ona je zahvalila tgovinskom lancu IDEA na akciji koja traje veće godinama, a u kojoj novogodišnje praznike ulepšavaju deci bez roditeljskog staranja.

„Ovakvih akcija treba da bude više, ali one ne treba da postanu rešenje za našu decu. Ona moraju ostvariti sva prava koja imaju i druga deca“, naglasila je Janković.

Podsetila je da je nedavno obeležen Međunarodni dan ljudskih prava i dodala da postoje članovi društva koji se ne nalaze u ravnopravnom položaju bez obzira na naš dobar zakonodavni okvir.

Kako kaže, deci bez roditeljskog staranja mora se posvetiti veća pažnja, posebno u prelaznom periodu kada nakon školovanja izlaze iz institucije i treba da se uključe u društvo.

„Tada im je naša podrška najpotrebija“, istakla je Janković.

Izvršni direktor marketinga IDEA, Mercator-S Matija Protić rekao je da će više od 2.000 zaposlenih u toj kompaniji obići više od 50 ustanova u Srbiji i podeliti poklone za više od 5.000 mališana.

„Ulazimo u period darivanja kada treba sve da uradimo da naša deca budu srećna. Zato četvrtu godinu za redom sa porukom ‘Volimo praznike, jer volimo jedni druge’ darujemo poklone mališanima“, rekao je Protić.

On je dodao da će IDEA i dalje nastaviti sa ovakvim akcijama, jer je posebna sreća kada na dečijem licu izmame osmeh.

U 23 grada Srbije u kojima će više od 2.000 zaposlenih 16. i 17. decembra obići sve institucije, za decu će biti upriličen program iznenađenja koji će se sastojati od predstave i druženja sa Deda Mrazom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.