U trendu

Igmanska inicijativa: Spram razmera zločina, doživotni zatvor je mala kazna za Mladića

Regionalna koalicija nevladinih organizacija Igmanska inicijativa pozdravila je danas presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću i navela da su zločini za koje je odgovoran bili tolikih razmera da i kazna doživotnog zatvora „izgleda kao simbolična“.

„Igmanska inicijativa se oduvek zalagala za individualizaciju krivice, kako ta krivica ne bi padala na cele narode, i to je ovom presudom i ispunjeno. Svaki zločinac ima ime i prezime i lično treba da odgovara za zlodela koja je počinio“, piše u saopštenju.

Igmanska inicijativa je ocenila da bi malo kome od direktnih počinilaca ratnih zločina bilo sudjeno u domaćim sudovima da nije bilo Haškog tribunala, a gotovo sigurno nikom od najodgovornijih generala i političara.

„Haški tribunal je bio prilika da se društva u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini lakše suoče s tamnim stranama svoje nedavne prošlosti. Ta prilika nije iskorišćena. Većina vodećih političara u našim državama tretira Haški sud kao ‘švedski sto’ i bira samo ono što im se svidi, pozdravlja osudjujuće presude ‘drugoj’ strani, a proglašava nepravdom i omalovažava Haški sud kad su osudjeni počinioci s ‘njihove’ strane“, piše u saopštenju.

Igmanska inicijativa je pozvala države da se usmere na obeštećenje žrtava i podsticanje društvene empatije prema njima, a ne na „pokrivanje i prikrivanje zločina nacionalnim zastavama“.

„Nepostojanje političke volje i moralne snage da se suoči sa zločinima koji su u njeno ime počinjeni, nedostojno je odgovorne pravne države, a dugoročno uvek se pokazuje štetnim za društvo“, ukazuje se u saopštenju.

Pismo su potpisali predstavnici Igmanske inicijative iz Bosne i Hercegovine Vehid Šehić, Branislav Radulović iz Crne Gore, Zoran Pusić iz Hrvatske i Aleksandar Popov iz Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.