U trendu

Igor Jurić: Država pokazala volju za uvodjenje sistema Amber Alert, samo MUP ignoriše

 Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas da je država, odnosno Vlada Srbije pokazala volju za uvodjenje sistema Amber Alert, ali da jedino od Ministarstva unutrašnjih poslova nisu dobili nikakav odgovor, niti su se njihovi predstavnici pojavljivali na sastancima.

Kako se navodi u saopštenju tog Centra, Jurić je na današnjem okruglom stolu i javnoj raspravi o uvodjenju sistema Amber Alert u Srbiji, održanom u Palati Srbija u Beogradu, rekao da država treba da bude svesna da su u njenim rukama sudbine mnoge dece i mnogih roditelja i do sad je pokazala dobru volju za sinhronizovan rad na uvodjenju tog sistema.

„Zato ne želim da verujem da bezvoljnost ministra (unutrašnjih poslova Aleksandra) Vulina može da bude jača od volje države i ostalih ministarstava od kojih dobijamo podršku, ali činjenica je da nepojavljivanje i ignorisanje ove naše zajedničke borbe za bezbednost dece od strane MUP-a treba da nam pošalje nekakvu poruku“, kazao je Jurić.

On je istakao da ne zna da li oni samo prividno dobijaju podršku za uvodjenje tog sistema, jer tehnički Amber Alert ne može da se sprovede u delo bez MUP-a.

Amerika je prva uvela taj sistem još 1996. godine, a ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey) istakao je da svi moraju da se uključe u taj poduhvat, od najkrupnijih do najsitnijih relevantnih činioca, uključujući i same gradjane.

„Posebno se radujem saradnji sa Vladom Srbije, a moram da izrazim i zadovoljstvo za saradnju sa Ministarstvom pravde i ministarkom Majom Popović, takodje sam zadovoljan što se u priču uključila i Fondacija Novak Djoković“, kazao je Godfri i dodao da Centar za nestalu i zlostavljanu decu, kao i svi okupljeni oko te teme imaju njegovu punu podršku, iskustvenu, logističku i materijalnu.

Ministarka pravde Maja Popović naglasila je da je neophodno da se ostvari „nacionalni konsenzus“ na tu temu i kazala da Ministarstvo i Vlada Srbije već uveliko rade na bezbednosti dece, na različitim projektima, koji su se pokazali uspešnim.

„Ovo je kompleksna, bolna ali izuzetno važna tema, kojoj ne možemo da pristupimo incidentno, nego sistemski i nju ne mogu da vode pojedinačno fondacije, organizacije ni pojedinci, nego moramo svi zajedno da se uključimo kako bi sistem Amber Alert bio zakonski usvojen u našoj zemlji. Iza njega prosto mora da stoji i država i sva ministarstva“, istakla je Popović.

Na današnjem okruglom stolu, osim Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Ministarstva pravde i američke ambasade, učestvovali su i predstavnici Fondacije Novak Djoković, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Fondacije Share, Centra za pravo deteta i organizacije Astra.

Sistem Amber Alert je zaživeo prvo u Americi, a potom se proširio na 20 država u Evropi. To je sistem brzog, glasnog i sinhronizovanog reagovanja svih institucija, medijskih servisa, digitalnih reklama i bilborda, koji imaju za cilj da u istom trenutku alarmiraju i uzbune javnost da je dete nestalo.

Što više ljudi bude upućeno u otmicu, veće su šanse da daju korisne informacije ukoliko nešto sumnjivo opaze, a postojanje samog sistema već unapred plaši i samog otmičara, jer zna da će alarmiranjem javnosti lakše biti osujećen.

Tokom 2021. godine nestanak dece prijavljen je 1.147 puta, a nije pronadjeno 44 dece, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar