U trendu

Incidenti na Kosovu i Metohiji: Podignut nivo bezbednosti

Crkva Svete Paraskeve iz 16. veka u povratničkom selu Drsnik kod Kline provaljena je, opljačkana i oskrnavljena dva puta u poslednjih 48 sati, a rano jutros nepoznata lica pucala su u ataru sela Goraždevac na vozilo sa beogradskom registracijom, saopšteno je danas iz eparhije Raško-prizrenske.

Kako je navedeno, pored tih incidenata, takođe je na spomenik srpskih žrtava rata i dece postradalih na reci Bistrici bačen molotovljev koktel.

Kosovska policija je obavila uviđaj u svim slučajevima, ali ne samo da se ne zaustavlja talas nasilja protiv Srba na tom prostoru, već se oni koji prijave napade i pljačku i sami tretiraju kao krivci i suočavaju se sa pretnjama policije da priznaju ono što nisu učinili, kaže se u saopštenju.

Tako je bilo i u selu Drsnik gde je policija privela i optužila za krađu i provalu crkvenjaka, Srbina koji poseduje ključeve crkve i otključava je kada vernici dolaze na molitvu, pa je jerej Miloš Vukić, koji je zadužen za tu crkvu, demantovao te lažne optužbe ukazujući da je reč o čoveku koji je video i prijavio stvarne napadače, navodi se u saopštenju.

Kao više puta do sada žrtve bivaju imenovane krivcima samo da bi se zaštitile lokalne albanske bande koje sistematski već godinama terorišu srpske povratnike na prostoru opština Klina sa ciljem da ih nateraju da napuste svoje domove.

Ministar za povratak Dalibor Jevtić već je više puta ukazivao na ovaj teror i pljačku kojoj su izloženi najsiromašniji Srbi koji neretko žive izolovani i okruženi većinskim albanskim stanovništvom.

Međutim, i pored svih prigovora i apela, pa čak i kritika Kosovskoj policiji iz međunarodnih krugova, ništa se ne menja i teror se nastavlja, navode iz eparhije Raško-prizrenske.

Crkvu u Drsniku danas je posetila komisija Kancelarije za kulturnu baštinu Eparhije Raško-prizrenske i ustanovila je vidljive tragove vandalizma na crkvenom mobilijaru kao i novu štetu na freskama sa natpisima „UČK“, što nesumnjivo ukazuje ko je i sa kakvim namerama provalio u crkvu i načinio štetu.

Najnoviji napad u Goraždevcu predstavlja još jedan pokušaj da se ne samo ugrozi bezbednost ovog srpskog sela u većinski albanskom okruženju, nego da se porodicama koje su izgubile svoje bližnje u vreme rata i u masakru na reci Bistrici 2003. godine, kada su ubijena dva srpska dečaka, nanese dodatni bol, ocenjuje se u saopštenju.

Pucnji na vozilo sa srpskom registracijom i napad molotovljevim koktelom na spomenik postradalim Srbima u ovom selu akt je terorizma sa ciljem da se preostali Srbi na ovom prostoru zaplaše i podstaknu na odlazak, navodi se u saopštenju i dodaje da je eparhija Raško-prizrenska više puta do sada apelovala i na međunarodne i kosovske institucije, ali bez rezultata.

Na severu Kosmeta povećano je prisustvo pripadnika Kosovske policije, naročito u multietničkim naseljima, potvrdio je Tanjugu regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić.

On je rekao da je prisustvo policijskih službenika povećano po naredbi iz glavne Direkcije policije u Prištini i da su policajci raspoređeni u cilju preventivnog delovanja.

Bojić je precizirao da je posebno podignut nivo bezbednosti u multietničkim zonama, u Bošnjačkoj mahali, Tri solitera, Brđanima i Mikronaselju u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i da je povećan broj policijskih službenika u Sočanici u opštini Zvečan, jer se tamo održava fudbalski turnir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.