U trendu

Influens akademija pokrenuta danas u Muzeju selfija (VIDEO)

Influens akademija, program kritičkog mišljenja i društvene odgovornosti influensera na društvenim mrežama, pokrenuta je danas u Muzeju selfija.

Istraživanje o medijskoj i digitalnoj pismenosti u Srbiji pokazalo je da dve trećine gradjana koristi društvene mreže kao osnovni izvor informacija o dešavanjima u zemlji.

Menadžerka projekta Vanja Banković izjavila je da je uloga akademije da pomogne influenserima zbog uticaja koji oni imaju na javnost, jer je njihov uticaj na mlade „ogroman“.

„Polaznici naše akademije kojih ima 13 broje čak dva miliona svojih pratioca, tako da je jedan od ciljeva da znanja o medijskoj digitalnoj pismenosti i temama kao što su sajber nasilje, sloboda govora, govor mržnje, regulacija medija i slično, koje će dobiti uz pomoć mentora, prenesu i na svoje pratioce“, rekla je ona u Muzeju selfija.

CeSID-ovo istraživanje je pokazalo da su influenseri najvažniji medijski kanal za mlade od 12 do 24 godina, jer pod uticajem influensera donose svakodnevne odluke, dodala je ona.

Polaznik Influens akademije Aleksa Todorović istakao je da je važno da influenseri budu svesni da imaju veliki uticaj na javnost.

„Ovaj projekat je dosta bitan, jer influenseri postaju mediji i imaju veliki uticaj na mlade u Srbiji i samim tim moramo da shvatimo našu odgovornost“, rekao je on.

Influens akademija imaće teorijske i praktične radionice koje će voditi mentori: direktorka Instituta za digitalne komunikacije Ana Mirković, prodekanka Fakulteta dramskih umetnosti Ana Martinoli, novinarka Jovana Gligorijević, konsultantkinje u oblasti marketinga Anja Stanišić i Jelena Radović i stručnjak za teme slobodnog govora Aleksandar Bibanović.

Projekat je podržala regionalna fondacija Propulsion i kompanija Fejsbuk i trajaće tri meseca, a u oktobru će biti javno glasanje za najbolji influenserski medij.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.