U trendu

Infostan ne odustaje od prinudne naplate

Beogradsko javno-komunalno preduzeće Infostan saopštilo je danas da nije odustalo od prinudne naplate starih dugovanja i da dugovanja za neplaćene komunalne usluge pre maja 2012. godine neće biti oproštena.

U saopštenju, koje je prenela gradska uprava, Infostan je podsetio da je imao zakonski rok da donese odluku da li će stari dugovi ostati u nadležnosti sudova ili će postupak preći u nadležnost izvršitelja, kao i da je doneta odluka da će postupak naplate starih dugovanja i dalje sprovoditi nadležni sudovi kod kojih je i pokretan postupak.

„Donošenjem navedene Odluke JKP Infostan tehnologije nije odustalo od prinudne naplate starih dugovanja. Na taj način, dugovanja za neplaćene komunalne usluge pre maja 2012. godine, za koja je uredno, u zakonskim rokovima pokretana prinudna naplata neće biti oproštena“, piše u saopšenju.

Dodaje se da je prinudna naplata dugova za neplaćene komunalne usluge do stupanja na snagu Zakona o izvršenju i obezbedjenju i uvodjenja javnih izvršitelja u pravni sistem pokretana pred sudovima, u čijoj će nadležnosti i ostati oko 375.000 starih, nerešenih predmeta.

„JKP Infostan tehnologije će nastaviti saradnju sa javnim izvršiteljima, u skladu sa zakonskim propisima za sve nove predmete za koje bude pokretana prinudna naplata“, navodi se u saopštenju.

Dnevni list „Politika“ preneo je danas da je na sastanku predsednika sudova u Novom Sadu dogovoreno da će biti obustavljeno najmanje 650.000 od ukupno milion i po svih izvršnih predmeta pred sudovima u Srbiji.

„Jedan broj poverilaca opredelio se da izvršne predmete poveri javnim izvršiteljima, drugi deo se odlučio da njihove izvršne postupke završe sudovi, a oni koji se nisu uopšte izjasnili – na taj način su obustavili izvršne postupke“, piše taj list.

Kako se dodaje, pomoćnik ministra pravde Nela Kuburović rekla je na sastanku sudija i predsednika sudova sa teritorije Apelacionog suda u Novom Sadu da je za sada poznato da su dva velika poverioca, Telekom i Infostan, odustali od najvećeg broja svojih izvršnih predmeta u sudovima i na taj način oprostili dugovanja velikom broju gradjana.

„Telekom ima nešto više od 300.000 predmeta i odlučili su da u 300.000 premeta nastupi obustava, a ostaje oko 17.000-18.000 njihovih predmeta, koje će podeliti izmedju izvršitelja i suda. U Beogradu će nastupiti obustava u više 350.000 predmeta Infostana. Tako ćemo imati rešene predmete na vrlo jednostavan način“, rekla je Nela Kuburović, a prenela „Politika“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.