U trendu

Infrastrukture železnice Srbije za Insajder: Novac za obnovu pruge kod Pirota obezbedjen 2018.

Portparol „Infrastrukture železnice Srbije“ Nenad Stanisavljević izjavio je danas da je još 2018. godine obezbedjen izvor finansijskih sredstava za modernizaciju dela pruge kod Pirota, gde je sa šina iskliznulo nekoliko vagona-cisterni sa amonijakom, preneo je Insajder.

Stanisavljević je, povodom hemijskog akcidenta u Pirotu, gde je proglašena vanredna situacija koja još traje, rekao da su realizaciju projekta usporili izrada projektne dokumentacije, sprovodjenje tendera i postupak eksproprijacije.

Kada je reč o opremanju pruge signalno-sigurnosnim i telekomunikacionim uredjajima, raspisivanje tendera se očekuje tek u četvrtom kvartalu sledeće godine.

Istraga je pokrenuta o tome ko je kriv, medjutim, postavlja se pitanje da li su nadležne službe reagovale adekvatno u nedelju uveče, kada se hemijski akcident dogodio.

Inženjer hemije Dušan Blagojević rekao je da ostaje otvoreno pitanje da li su nadležni na adekvatan način reagovali posle akcidenta.

„Kad pukne cisterna sa toksičnim gasom kao što je amonijak ili hlor, obično nemate vremena da reagujete. Da li je sektor za vanredne situacije uopšte reagovao u Pirotu… sirene se nisu oglasile, ljudi nisu znali šta je i kako je. Situacija, vremenska, bila je takva da je taj oblak gasa ostao iznad Pirota, pa su se vremenom skoro svi posakrivali“, rekao je Blagojević.

Dodao je da su posledica iskliznuća vagona dve žrtve, a da je cisterna pukla, četiri-pet kilometara ranije u samom gradu, da bi bilo mnogo gore.

Blagojević je naveo da procedure i zakoni u Srbiji, koji regulišu postupanje u slučaju hemijskog akcidenta, nisu uskladjeni sa evropskim.

„Mi prvo nemamo taj nacionalni broj za poziv sektoru za vanredne situacije, koji objedinjuje sve službe. Praktično, sektor za vanredne službe i vatrogasci su kod nas jedno te isto. Vatrogasci preuzimaju ulogu sektora za vanredne situacije. Opremljenost svih tih jedinica, verujem da nije dovoljna. Jedino Beograd ima opremu za hemijske udese“, rekao je Blagojević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar