U trendu

Inicijativa da onkolog Žorž Mate dobije ulicu u Beogradu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je Skupštini Beograda inicijativu da jedna ulica u prestonici dobije ime francuskog onkologa Žorža Matea, koji je spasio živote petorici srpskih naučnika ozračenih u incidentu u nuklearnom reaktoru u Vinči 1958. godine.

Kako je objavljeno na sajtu poverenika, inicijativa je pokrenuta jer je Mate „veliki i zaslužni prijatelj“ Srbije i Beograda.

Incident u nuklearnom reaktoru u Vinči dogodio se 15. oktobra 1958. godine kada je šest fizičara ozračeno visokom dozom radioaktivnog zračenja.

Francuski onkolog spasio je život petorici srpskih naučnika uspešnom transplantacijom koštane srži, a tokom sankcija devedesetih, donosio je lekove i pregledao pacijente obolele od raka u Kliničko-bolničkom centru „Bežanijska kosa“.

Žorž Mate (1922-2010) osnovao je prvo evropsko udruženje za onkologiju i zbog zasluga za razvoj medicine i pomoći gradjanima Srbije, 7. maja 1981. godine izabran je za inostranog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Bio je i počasni član Kraljevskog medicinskog udruženja u Velikoj Britaniji i Njujorške akademije nauka, a ušao je i u najuži izbor za Nobelovu nagradu za prvu uspešnu transplantaciju koštane srži u svetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.