U trendu

Inicijativa da Toma Zdravković dobije spomenik u Beogradu

BEOGRAD – Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, danas je svojstvu građanina, u Gradskoj upravi Beograda predao inicijativu da slavnom pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću bude podignut spomenik u glavnom gradu.

Lajić je na pisarnicu Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića inicijativu predao u prisustvu gradskog sekretara za kulturu Ivana Karla.

U izjavi novinarima Ljajić je rekao da je u inicijativi predloženo da spomenik Tomi Zdravkoviću bude podignut u Skadarskoj ulici, ispred broja 26, ali da nema ništa protiv ukoliko gradska komisija odluči da to bude na nekoj drugoj lokaciji.

Naveo je da je Toma Zdravković bio jedinstvena umetnička pojava ne samo u Srbiji, već i na prostoru bivše Jugoslavije.

„Čovek koji je svoj život slikao muzičkim notama sa kojim su se mnogi identifikovali, pravio je pesme koje su i danas popularne isto kao i onda kada su stvarane i zato smatramo, a uz sve radi se o jednom dobrom čoveku, da on zaslužuje da dobije spomenik u glavnom gradu Srbije“, rekao je Ljajić.

Kako je dodao, taj spomenik bi na neki način bio i simbol popularne kulture u jednoj zemlji koja je nestala upravo 1991. godine, kada je Toma preminuo.

„Njegove pesme su na jednak način doživljavane od Triglava do Đevđelije, u svakom mestu bivše Jugoslavije. Slušali su ga i mladi i stari, i na selu i u gradu. On je punio i kafane i dvorane, bez obzira gde je nastupao i zato smatramo da jedan takav umetnik zaslužuje spomenik u glavnom gradu Srbije, upravo na mestu koje je najprikladnije za to ozbirom da je vrlo često nastupao u restoranima Skadarlije“, rekao je Ljajić.

Naveo je da su radili istraživanje i istakao da se 64 odsto Beograđana pozitivno izjasnilo za inicijativu da Toma Zdravković dobije spomenik u prestonici.

„Verujem da bi sada, posebno nakon filma o Tomi Zdravkoviću, ovaj procenat bio i daleko veći“, dodao je Ljajić.

O legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću snimljen je film, u režiji Dragana Bjelogrlića, a svečana premijera u Beogradu održana je 15. septembra.

Povodom obeležavanja 30 godina od smrti Tome Zdravkovića, danas će na na Centralnom groblju u naselju Braće Jerković biti održan pomen slavnom pevaču narodne muzike i velikom boemu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.