U trendu

Inicijativa EK za putovanja mladih otvorena i za učenike i za Srbije

Inicijativa Evropske komisije u okviru koje se mladi podstiču da putuju u druge evropske zemlje tako što će im biti plaćene karte, otvoren je za učenike i nastavnike iz Srbije koji učestvuju u obrazovnim eTvining (eTwining) projektima, saopštila je danas Fondacija Tempus.

Inicijativa „Move2Learn, Learn2Move“ je namenjena učenicima starijim od 16 godina, navodi se u saopštenju Fondacije Tempus koja u Srbiji vodi obrazovne programe EU.

Za učešće mogu da se do 30. juna prijave nastavnici čija odeljenja učestvuju u mreži eTvining, u okviru koje se promoviše saradnja izmedju škola u Evropi putem informaciono-komunikacionih tehnologija.

„Cilj inicijative je da mladi ljudi iskuse kako je živeti u Evropi, kao i vide pozitivan uticaj Evropske unije na život evropskih gradjana i njihovih suseda“, navodi se u saopštenju.

Učesnicima najkvalitetnijih projekata biće dodeljene karte za putovanje u druge zemlje koje učestvuju u programu Erazmus+, a u okviru kvota koje su previdjene za sve zemlje za Srbiju je odredjeno do 60 karata.

Predvidjeno je da učesnici sami pokriju troškove smeštaja, ishrane, osiguranja i druge troškove u vezi sa putovanjem.

Za program mogu da se prijave korisnici eTvining projekata koji su registrovani izmedju 1. januara 2016 i 30. maja 2017. godine i uključuju djake koji nisu mladji od 16 godina na dan 31. decembra 2017. godine.

Učesnici će početkom avgusta biti obavešteni o statusu svoje prijave, a dobitnici karata će putovati u periodu između avgusta 2017: i 31. decembra 2018. godine, u trajanju od najviše dve uzastopne nedelje.

Projekti će se procenjivati na osnovu ispunjenosti šest kriterijuma neophodnih za nacionalnu oznaku kvaliteta, a u okviru toga će se uzeti u obzir i da li je odeljenje ranije putovalo u inostranstvo ili ne, dimenzija inkluzije u projektu ili odeljenskom putovanju i to da li će učenici putovati kao grupa ili pojedinačno.

Evropska komisija će uz pomoć nacionalnih timova za podršku birati projekte na osnovu odredjenih kriterijuma.

Putem eTvining portala zaposleni u školskim i predškolskim ustanovama širom Evrope mogu da zajednički osmišljavaju i sprovode projekte, razmenjuju ideje i primere dobre prakse, povezuju učenike i obogaćuju nastavu.

Inicijativa „Move2Learn, Learn2Move” pokrenuta je povodom 30 godina programa Erazmus čiji je cilj podsticanje saradnje u oblasti obrazovanja i mladih.

Program Erazmus plus sprovodi se u periodu 2014-2020. a za njega je u tom periodu izdvojeno je 14,7 milijardi evra. Opširnije na www.euractiv.rs. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.