U trendu

Inicijativa mladih: Tolerisanjem murala u slavu Mladića, vlast poručuje da je on za njih heroj

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR), Sofija Todorović, izjavila je večeras da to što je mnogo murala i grafita u Beogradu koji slave osudjenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a veliki broj i na zgradama javnih institucija, govori o tome da je stav države Srbije da je Mladić heroj, a ne zločinac.

„Oko 40 procenata grafita je na zgradama javnih institucija u Srbiji, uključujući i obrazovne, poput pojedinih beogradskih gimnazija. Da li to znači da uprave škola smatraju da je takvim grafitima mesto na školskim zgradama?“, pitala je Sofija Todorović na medjunarodnoj konferenciji u Beogradu 

Podsetila je da je Inicijativa mladih pokrenula akciju mapiranja murala i grafita kojima se slavi Ratko Mladić.

„Želimo da pokažemo da ne misli cela Srbija da je Ratko Mladić heroj. Zbog toga smo pokrenuli akciju mapiranja murala, i gradjani u njoj učestvuju i šalju nam fotografije murala i grafita koji slave ratnog zločinca Mladića“, kazala je Sofija Todorović.

Najavila je da će, pošto završe mapiranje, uputiti zahtev nadležnim institucijama da uklone sve te grafite i murale.

Pesnikinja Mirjana Narandžić pročitala je dve svoje pesme: jednu posvećenu žrtvama opsade Sarajeva 1992-1996. godine, i drugu žrtvama genocida u Srebrenici. Oba zločina počinila je Vojska Republike Srpkske pod komandom Mladića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar