U trendu

Inicijativa mladih: Umetnički projekat 'Šuma' dobitnik prve nagrade za sećanje na Srebrenicu

Umetnički projekat „Šuma“ arhitekata Mie David i Antonia Grgića, nagrađen je prvom nagradom na umetničkom nagradnom konkursu „Praznina“, koji je raspisan s ciljem da se pamte žrtve genocida u Srebrenici.

„Šuma je participativni projekat i svaki građanin može da kupi sadnicu, zasadi je i doprinese srebreničkoj šumi. Drveće je dugovečnije od ljudi, a mi šumom dajemo fizički prostor žrtvama da ponovo budu sa nama, ali i one nas vraćaju u život”, objasnila je David, a prenela Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji.

Arhitekta Antonio Grgić dodao je da je konkurs pratilo postavljanje pitanja i razmišljanje o tome na koji način sagraditi spomenik u zemlji koja ne želi taj spomenik i rekao da to pitanje nije jedinstveno za Srbiju, već i za Hrvatsku.

Žiri su činili istoričarka Olga Manojlović Pintar, umetnik Vladimir Miladinović i grafički dizajner Bojan Hadžihalilović.

Pored prvonagrađenog rešenja, žiri je dodelio i tri ravnopravne druge nagrade: „Srebrni svetionik“ autora Borisa Petrovića, „Spomen soba // Praznina“ Vladimira Pajića i „Kapija mira“ Milke Kosanović.

Umetnički nagradni konkurs „Praznina“ organizuje se drugu godinu zaredom i njegova ideja je stvaranje spomeničkih inicijativa koje svedoče o neophodnosti pamćenja koje nije bazirano isključivo na osnovu etničke pripadnosti žrtava, kao i mesta na kojima se one pamte.

Ukazivanjem na ideološki okvir i na režim koji je do zločina doveo, sećanje na žrtve srebreničkog genocida moći će da živi u Srbiji kao trajni zalog miru u našem regionu.

Projekat „Zagovaranje, aktivizam, obrazovanje – nema mesta poricanju genocida u Srebrenici“ sprovode Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Forum ZFD, a podržan je od strane ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.