U trendu

Inicijativa mladih za ljudska prava: Pekara pod opsadom huligana, omogućiti joj rad

Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije je osudila „pretnje linčovanjem nad zaposlenima i vlasnikom pekare Roma“, u beogradskom naselju Borča, koja je u subotu bila pod „opsadnim stanjem huligana“, uz pretnju da će je zatovoriti, i pozvala tužilaštvo da hitno reaguje.

U saopštenju se navodi da su pristuni bili „predstavnci organizacije Levijatan kao i narodni poslanik Srdjan Nogo“.

Inicijativa napominje da je pekara Roma prepoznata u lokalnoj zajednici po dobrotvorstvu i humanitarnom radu prema ugroženim grupama, i pozvala sve kojima je stalo do ravnopravnosti u Srbiji da nadju način kako da pomognu da ova pekara ponovo nastavi svoj rad.

Kako je navedeno, „poziv na linč vlasnika pekare Roma nastao je nakon poziva preko jedne od grupa na društvenim mrežama kada je objavljena fotografija jednog od zaposlenih u pekari koji pokazuje rukama dvoglavog orla kao albanski nacionalni simbol“.

„Fotografija je nastala 2017. godine ali je zloupotrebljena kao provokacija i okidač za okupljanje nasilnika. Medjutim, upozoravamo da isticanje nacionalnih simbola predstavlja slobodu izražavanja i ne može biti opravdanje za pretnje i nasilje“, napomenula je Inicijativa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar