U trendu

Inicijativa za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema

Uprava i svi članovi Društva za srpski jezik i književnost izrazili su najdublje saučešće porodicama žrtava masakra počinjenog u školi u Beogradu i drugog strašnog oružanog napada u selima Malo Orašje i Dubona, i pozvali na podršku inicijativi za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema.

Tragedija u Beogradu i selima u okolini Mladenovca i Smedereva povezana je sa dugogodišnjim promovisanjem negativnih vrednosti u društvu i urušavanjem obrazovnog sistema, navedeno je u saopštenju u kojem su kolege pozvane da na sajtu Društva za srpski jezik i književnost podrže njihove zahteve.

„Obraćamo se i svim stručnim udruženjima koja se bave obrazovanjem i kolegama koje rade u prosveti s molbom da u okviru svojih udruženja podrže naše zahteve“, navedeno je u saopštenju.

U inicijativi je ocenjeno da treba zabraniti sve rijaliti i druge programe u medijima koji propagiraju nasilje i nemoral, čime vređaju dostojanstvo čoveka i štetno utiču na formiranje ličnosti.

„Zabraniti sredstvima javnog informisanja da u bilo kojoj formi prenose eksplicitne predstave nasilja i uvredljive sadržaje. Sankcionisati sve koji na društvenim mrežama i u drugim medijima koriste govor mržnje, podstiču i odobravaju nasilje u školama“, piše u tekstu.

Ocenjujući da je neophodno pojačati psihološko-pedagošku podršku učenicima, Društvo za srpski jezik i književnost pozvalo je i na smanjenje opterećenja nastavnika administrativnim procedurama kako bi bili usredsređeniji na vaspitno-obrazovni rad.

U saopštenju se dodaje da treba preispitati sve zakonske akte koji otežavaju pravovremeno i funkcionalno izricanje vaspitno-disciplinskih mera učenicima, ali i podići status i ugled prosvetnog radnika kao temelja prosvećenog i demokratskog društva.

Potpisivanje inicijative trajaće od 5. do 10. maja 2023. godine u 8.00. Posle potpisivanja inicijative, uprava Društva za srpski jezik i književnost Srbije predaće ovaj dokument na pisarnici Ministarstva prosvete i Skupštine Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.