U trendu

Inspekcija naložila ponavljanje izbora za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu u …

Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje naložila je ponavljanje izbora za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Ti izbori, koji su održani 13. aprila, bili su obeleženi optužbama za neregularnosti i incidentima.

U inspekcijskom izveštaju, u koji je portal Autonomija imao uvid, izmedju ostalog se navodi da je Izborna komisija nezakonito postupila jer je odbacila listu „Studentske reakcije“ jer je bila utvrdjena nevalidnost 61 potpisa, ali je inspekcija konstatovala da je preostalih 574 bilo dovoljno da ta lista izadje na izbore.

Utvrdjeno je i da je Izborna komisija Filozofskog fakulteta nezakonito postupila time što je utvrdila obavezu da podnosioci liste „Studentska reakcija“ potpise podrške moraju da overe kod notara.

Takva odluka, kako se navodi, nije u delokrugu Izborne komisije.

U izveštaju je konstatovano i da članovi Izborne komisije na sednicama nisu izvršili izbor Aleksandra Gajića za zamenika predsednika, iako se on praktično nalazio na toj poziciji.

Takodje, inspekcija je utvrdila da Izborna komisija na sam dan izbora nije imala legitimitet, jer je bila sastavljena samo od četiri studenata, dok propisi nalažu da Izbornu komisiju čine četiri studenta i jedan profesor.

Izborna komisija je bila „kompletna“ do 11. aprila, kada je profesorka Laura Spariosu podnela neopozivu ostavku zbog „dogadjaja koji izlaze iz akademskih okvira“.

Zbog navedenih ali i niza drugih nepravilnosti, pokrajinski prosvetni inspektor Ivana Boroja naložila je ponavljanje izbornog procesa na Filozofskom fakultetu.

Na izbore je izašla samo jedna lista – Savez studenata Filozofskog fakulteta.

Sam izborni dan protekao je uz niz incidenata, kada su fizički napadnuti studenti sa liste „Studentska reakcija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar