Inspekcija nije kontrolisala zabranu prodaje pirotehnike maloletnicima u Kruševcu

Pirotehnička sredstva u Kruševcu prodaju se u desetak specijalizovanih prodavnica ali u prošloj godini tržišna inspekcija nije obavila nijednu kontrolu zabrane njihove prodaje maloletnicima, rečeno je agenciji Beta u Sektoru tržišne inspekcije Ministarstva trgovine. 

Kako se navodi, kontrole iz prethodnih godina pokazale su da je broj takvih prekršaja mali i da se takva sredstva maloletnicima uglavnom prodaju na ulici, za šta ta inspekcija nije nadležna. 

Prema podacima zdravstvenih ustanova u Kruševcu, epilog prazničnog korišćenja pirotehnike bila je ozbiljna povreda oka kod jednog četrnaestogodišnjaka.

Načelnik Odeljenja za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača u Sektoru tržišne inspekcije Goran Macura je, u odgovorima prosledjenim Beti, naveo da je ta inspekcija 2014. i 2015. godine oko novogodišnjih praznika obavila 260 kontrola prodavnica koje prodaju pirotehnička sredstva na području Srbije.

Zabeležen je jedan slučaj prodaje pirotehničkih sredstava maloletnim licima, dok je kruševačka inspekcija u 13 nadzora utvrdila jedan slučaj neregistrovane prodaje.

„Imajući u vidu da je mali broj konstatovanih prekršaja u prodajnim objektima, odnosno manje od 0,5 odsto prodavaca koji su prodavali pirotehniku maloletnim licima, kao i da je za kontrolu neregistrovanog prometa na ulicama nadležna lokalna samouprava preko komunalne inspekcije kao i MUP, Sektor tržišne inspekcije za 2016. godinu nije u godišnji plan uvrstio kontrolu prodaje pirotehničkih sredstava maloletnim licima, tako da odeljenje u Kruševcu nije vršilo kontrole iz te oblasti“, naveo je Macura.

U Odeljenju za vanredne situcije Policijske uprave Kruševac Beti je rečeno da je to odeljenje dalo desetak pozitivnih mišljenja za rad sprecijalizovanih prodavnica za prodaju pirotehnike.

„To znači da te prodavnice ispunjavaju uslove za bezbedno smeštanje pirotehničkih sredstava, da na prozorima i vratima imaju rešetke, da ne bi došlo do kradje, te da su prodavci prošli potrebnu obuku za rukovanje tim sredstvima, i to su elementi koje smo mi nadležni da kontrolišemo“, objasnio je rukovodilac inspekcijskih poslova u Odeljenju za vanredne situacije Policijske uprave Kruševac Saša Stanojević.

Ispektori su, napomenuo je on, tokom novogodišnjih praznika obavljali pojačani nadzor na mestima gde nije dozvoljena prodaja pirotehnike, poput zelenih pijaca, buvljaka i uličnih tezgi, a u tom periodu zatekli su dve osobe koje su neovlašćeno prodavale pirotehnička sredstva, protiv kojih su podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka i privremeno im je oduzeto oko 500 komada raznih pirotehničkih sredstava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.