U trendu

Inspekcija rada: Gde god smo kontrolisali, bilo je nepravilnosti

Inspekcija rada je kontrolom utvrdila da ima neregistrovanih privrednih subjekata kao što su štamparije, zatim šivare, odnosno tekstilna industrija, proizvođači obuće, prerađivači kože i kladionice, izjavio je danas direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić.

„Gde god smo kontrolisali, bilo je nepravilnosti“, rekao je Jocić, ističući da je inspekcija rada na terenu i da obavlja kontrolu.

Direktor Inspektorata za rad je pozvao sve koji nisu registrovali svoje radnje, da to učine.

Jocić je ukazao da ima poslodavaca koji nastoje da ne prijavljuju zaposlene, jer na taj način manje plaćaju doprinose, da ne plaćaju PDV, čime oštećuju i radnike i državu i da tog neprijavljivanja ima i u unutrašnjosti i u Beogradu.

On je naveo podatke da je 1. avgusta bilo registrovano 334.223 privrednih subjekata, odnosno za 180 više nego 1. jula, a da sada radi 237 inspektora.

„U prvih šest meseci ove godine za 16,5 odsto smo povećali broj vanrednih kontrola i nadzora“, istakao je Jocić.

Govoreći o delatnostima koje mogu biti štetne i po zdravlje građana, Jocić je ukazao da ima nelegalnih klanica, štamparija i automehaničarskih i lakirerskih radnji koje ne poštuju nikakve standarde.

Jocić je upozorio da su predviđene kazne od 50.000 do 500.000 dinara za fizičko lice u slučaju da obavlja delatnost koja je na nivou preduzetničkog poslovanja.

Od 200.000 do 2.000.000 dinara predviđene su kazne za fizičko lice u slučaju da obavlja delatnost za koju treba da bude registrovan kao pravni subjekat, dodao je Jocić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.