Ništa od gondole: Upravni sud naložio zaustavljanje radova na Kalemegdanu

Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) saopštio je danas da je Upravni sud u Beogradu doneo rešenje kojim se na zahtev RERI nalaže zaustavljanje radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti gradjevinske dozvole koju je za pripremne radove izdalo Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Institut je u saopštenju objavljenom na sajtu reri.org.rs naveo da je rešenjem od 19. aprila Upravni sud zaključio da je zahtev za odlaganje izvršenja rešenja osnovan te da bi izvodjenje radova na Kalemegdanu moglo da ima „nenadoknadive posledice po kulturno dobro – Kalemegdansku tvrdjavu i životnu sredinu“.

„Prema zaključku Upravnog suda, izvršenjem rešenja o gradjevinskoj dozvoli bila bi naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi“, stoji u saopštenju.

Navodeći da po rešenju Upravnog suda radovi na Kalemegdanu „ne smeju biti nastavljeni dok sud ne donese konačnu odluku o zakonitosti gradjevinske dozvole“, Institut je ocenio da odluka Upravnog suda „pokazuje da vladavina prava u Srbiji i dalje postoji te da borba za zaštitu životne sredine i javnog interesa pravnim sredstvima daje rezultate“.

RERI je u saopštenju pozvao nadležne organe, a posebno Ministarstvo gradjevinarstva, Ministarstvo turizma i telekomunikacija, Grad Beograd i JP „Skijališta Srbije“ da „poštuju zakone i obustave sve aktivnosti na izgradnji gondole koje nanosi trajnu štetu javnom interesu“.

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 1. aprila izdalo rešenje o gradjevinskoj dozvoli kojom se na području Beogradske tvrdjave i arheološkog nalazišta „Antički Singidunum“ na Kalemegdanu odobravaju pripremni radovi koji uključuju iskop zemlje i pobadanje betonskih šipova.

(Beta)

5 komentara
 1. Sremac

  A Zoranino ministarstvo u turistickom centru Zlatiboru, 6-7 godina ne izdaje gradjevinsku dozvolu za zicaru, a za ovo unistenje kulturne bastine preko noci se izdaje jer u tome imaju udela u podeli plena.

 2. Anonimni

  tandara BROČ, ODVRATNA VLAST BEOGRADSKA , SVE NEKI DOĐOŠI, NE PITA „STARE BEOGRAĐANE“ , NE DA PITA KO , BILO ŠTA „TITOVČIĆE“ ZA URBANISTIČKA REŠENJA, VESIĆ, RADOJČIĆ SU „TRUBE“, BOLJE DA +

 3. REBEKA

  To sto je Ministarstvo za gradjevinarstvo i infra srtukturu,dalo Resenje za izgradnju zicare,govori sasvim dovoljno, ko je i kako radi ministarka Zorana Mihajlovic.Sve relevantne naucne Ustanove,na celu sa Institutom za gradjevinarstvo Akademije nauka,dale su misljenje,da bi izgradnja zicare,bila najgori vandalizam,koji je u Beogradu ikada ucinjen od dana kada se zvao Singidunum, Kalemegdanskoj Tvrdjavi,i stanovnicima Beograda. Sama namera izgradnje zicare,kao i huligansko secenje drveca na Kalemegdanu,radi izgradnje i pored protesta gradjana beograda i svih relevantnih institucija,pokazuje da je gradnja zicare lisena razuma plod politickih mahinacija,Ministarstva Gradjevinarstva.!!!

 4. milovan

  Zute budale.

 5. Anonimni

  I kad ste pre pozurili da isecete drvo koje tu postoji od kad sam ja bio beba. Smradovi

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike