U trendu

Inteligentne kamere na novih 800 lokacija u Beogradu, a privatnost građana?

Primenom inteligentnih kamera sa softverom za otkrivanje i prepoznavanje lica ljudi i registarskih tablica vozila, koje će biti postavljene na 800 lokacija u Beogradu, neće biti ugrožena privatnost građana.

To su listu „Politika“ potvrdili u MUP-u Srbije, navodeći da je trenutno završena prva faza ovog projekta tokom koje su montirane kamere sa boljom rezolucijom na 60 lokacija.

Kako su naveli, na novih 800 lokacija kamere će tek biti postavljene do kraja sledeće godine, a tačan broj kamera će zavisiti od procene za svaku određenu lokaciju.

Sve ove kamere, kažu u MUP-u, imaju mogućnost prepoznavanja lica i analizu ponašanja ljudi, ali taj sistem još nije uspostavljen.

U MUP-u navode i da je novi sistem u potpunosti zaštićen od bilo kakve vrste zloupotreba, odnosno baze i serveri na kojima se čuvaju podaci, nalaze se u MUP-u i zaštićeni su od svih spoljnih sistema komunikacije.

„Sistem je sproveden optičkom mrežom koja je potpuno izolovana od interneta i nalazi se u vlasništvu MUP-a. Sistemu će moći da pristupe samo korisnici koji imaju kreiran nalog. Preciznije svaki policajac će imati posebnu personalizovanu karticu za pristup, tako da će u svakom momentu biti poznato ko je, jada i zbog čega pristupio“, navode u MUP-u.

Dodaje se da će novi sistem video-nadzora doprineti efikasnijem rasvetljavanju krivičnih dela, utvrđivanju okolnosti saobraćajnih nezgoda, a olakšaće evidenciju i procesuiranje prekršaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.