U trendu

Interaktivna predstava za decu Čuvari zmajevog blaga održana u tramvaju (VIDEO)

 Interaktivna predstava „Čuvari zmajevog blaga“ održana je danas u tramvaju na liniji dva koji je vozio centrom Beograda, u okviru besplatnog programa finansijske edukacije gradjana koji sprovodi Erste banka.

Predstava je namenjena deci od šest do 10 godina i uz pomoć nje deca uče kako da štede, ali i da saznaju šta su to plata, novac u budžetu, odnos cene i vrednosti…

„Finansijska pismenost jedna od naznačajnijih veština za 21. veka prema procenama UNICEF-a, i ako želimo da deca budu uspešnija od nas u finansijskom svetu i da budu korisnija, dobro je da im što ranije uspostavimo temelje i gradimo njihovo finansijsko znanje“, rekla je koordinatorka programa ErsteZnali Erste banke Srbija Marija Mutić.

Predstava „Čuvari zmajevog blaga“ radjena je po istoimenoj knjizi autorke Dragice Mujković, čiji je glavni lik Zmaj, a deca su tokom predstave imala priliku da sakupljaju i čuvaju Zmajevo blago, kao i da sa glumcima razgovaraju na temu novca, vrednosti, bogatstva i štednje.

Predstava je na repertoaru danas i sutra, a kako su rekli iz Erste banke, nadaju se da će imati još mnogo izvodjenja.

„Konačno nešto što je namenjeno deci. Mnogo se radujem jer je to jedan od važnih elemenata opšte edukacije i informisanosti pa čak i od najmladjeg doba. Ja sam ovde danas sa dvoje dece, mislim da treba da deca uče kroz zabavu na jedan drugačiji način. Kada im se vrednosti usade na vreme, to ostane kroz ceo život i dobre navike se formiraju“, rekla je Sonja Svorčev.

Pored predstave i knjige, postoji i besplatna istoimena igrica za decu, u kojoj „čuvari i čuvarke blaga“ dobijaju priliku da sakupljaju Zmajevo blago, ali i da ga, u zavisnosti od toga koliko uspešno prevazilaze prepreke, uvećaju ili izgube.

Igrica „Čuvari zmajevog blaga“ je deo sveobuhvatnog besplatnog programa finansijske edukacije gradjana ErsteZnali, kojim Erste banka nastoji da znanja iz oblasti finansija približi svima koji žele da bolje razumeju ovu oblast i donose dobre finansijske odluke.

„Kroz igricu sam naučila šta je plata, neke termine sam već znala, a neke sam naučila. Već sam bila na jednoj predstavi u tramvaju, a mislim da je ova još bolja“, izjavila je devetogodišnja Helena koja je gledala predstavu.

Kako navode iz Erste banke, brojna istraživanja i PISA testovi ukazuju na neophodnost finansijskog opismenjava dece svih uzrasta, a u mnogim zemljama već postoji kao program ili se teži tome da finansijska pismenost bude sastavni deo nastavnog programa.

Erste banka je prepoznala tu potrebu i sredinom aprila prošle godine potpisala Memorandum o saradnji s Ministarstvom prosvete Srbije, čime je dogovoren zajednički rad na finansijskoj edukaciji učenika osnovnih škola kroz projekat „Škola novca za osnovca“.

Već je završena obuka više od 100 učitelja i nastavnika koji će kroz plan i program za tri starosna uzrasta osnovcima približiti svet finansija kako bi stekli sposobnost donošenja dobrih finansijskih odluka i vremenom, zdrave finansijske navike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.