U trendu

Internet kampanja u cilju zaštite kulturnog blaga na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će Srbija omogućiti da srpski narod na Kosovu opstane i očuva srpske svetinje, neguje tradiciju, kulturu i duhovnost.

„Kao država ćemo učiniti sve da pomognemo našem narodu, ne samo da fizički opstane, nego i da kroz kulturu stvaralaštvo, školu i duhovnost pruža ono što je našem narodu pružao kroz sve vekove, a to je njegov koren“, rekao je Djurić na sajmu knjiga.

Djurić je najavio da će Kancelarija za KiM i Vlada Srbije narednih meseci okupiti dobrovoljce, volontere koji će na internetu širiti istinu o srpskom nasleđu i duhovnosti, ali i istinu o onome što se dešava na Kosovu.

Kampanja će, kako je rekao, biti vođena po uzoru na one koje se vode u Izraelu i zemljama sa sličnim problemima, jer je važno da ceo svet čuje šta se dešava na Kosovu.

Đurić je rekao da će kampanja biti odgovor na „plaćene odrede internet ratnika koji prekrajaju biće i duh srpskog naroda“.

Đurić je otvorio štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga na kome je predstavljeno 40 naslova čiju je štampu pomogla Vlada Srbije, a koji kako je rekao predstavljaju deo mozaika stvaralaštva srpskog naroda.

Otvaranju štanda prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, kojima se Đurić obratio porukom da Kosovo ostaje „koren i duša Srbije“ i uz podsećanje na borbu koju Srbija vodi kako bi srpečila ulazak Kosova u Unesko.

U umetničkom programu učestvovali su članovi Kulturno-umetničkog društva „Kopaonik“ iz Leposavića i đaci Muzičke škole iz Stanišora, čiji je solista Velibor Petrović pre dva dana kod Gnjilana izboden u napadu ekstremista.

Djurić je posetio i štand Javnog preduzeća Mreža Most, na kojem posetioci Sajma mogu da saznaju nesto o radu srpskih medija koji su deo te mreže – TV Most iz Zvečana, RTV Puls iz Šilova, Radio Gračanica i Radio Kosovska Mitrovica.

Prema njegovim rečima, srpski mediji iz pokrajine treba da „uvuku“ javnost cele Srbije u kosovsko-metohijsku svakodnevicu srpskog naroda.

„Samo na taj način, naša zemlja i narod, mogu disati kao jedan, možemo biti umreženi, povezani i postići sadejstvo i zajedničku akciju koji su potrebni da budemo uspešno društvo, a posebno uspešni u zaštiti naših nacionalnih interesa, zaštiti Kosova i Metohije“, dodao je Đurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.