U trendu

GIK: SNS osvojio 64 mandata, još tri liste prešle cenzus

Najviše glasova na lokalnim izborima u Beogradu osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“, za koju je glasalo 45,60 odsto izašlih birača, pokazali su preliminarni rezultati Gradske izborne komisije (GIK).

Ta lista koju predvode naprednjaci imaće 64 mandata u Skupštini Grada Beograda, pokazuju podaci sa 71,39 obrađenih biračkih mesta, odnosno 67,14 odsto biračkog tela.

Kako je naveo predsednik izborne komisije Zoran Lukić, cenzus su prešle još tri liste i to „Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“ sa 18,71 odsto (26 mandata), „Aleksandar Šapić – Gradonačelnik“ sa 8,27 odsto glasova (11 mandata) i „Ivica Dačić – SPS – Dragan Marković Palma – JS“ 6,35 odsto glasova (9 mandata).

Ispod cenzusa su lista „Inicijativa Ne davimo Beograd – Žuta patka – Čiji grad – Naš grad – Ksenija Radovanović“ osvojila je 3,37 odsto, dok je lista „Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate“ osvojila 3,87 odsto glasova izašlih birača.

Ostale liste su imale znatno manji procenat osvojenih glasova.

„Sada nam predstoji posao transporta izbornog materijala od sedišta kordinatora GIK-a, a zatim verifikacija mandata“, kazao je Lukić i najavio da će sledeća konferencija za medije biti održana kada bude obrađeno 100 odsto izbornog materijala i kada budu verifikovani mandati.

IPSOS: SNS 64 mandata, Đilas 26, Šapić 12

Prema prvim preliminarnim podacima IPSOS-a, na osnovu 30 odsto obrađenog uzorka glasačkih listića, lista SNS „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“ vodi ubedljivo sa 45,1 odsto glasova.

Prema rečima Marko Uljarevića, sledi lista Dragana Đilasa sa 18,3, Aleksandar Šapić sa 8,9, SPS-JS 6,1, ĐB i Dveri 3,8 i Ne davimo Beograd 3,6 odsto.

Direktor istraživačkog centra IPSOS-a navodi da je reč samo o dobrim indikacijama a da promene mogu da budu jedan do dva odsto.

Biračka mesta u Beogradu zatvorena su večeras u 20 sati.

Pravo glasa nakon 20 časova imaju samo oni birači koji se u tom trenutku budu nalazili na biračkom mestu.

Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK) do 19 sati zabeležena izlaznost je do 18,00 časova 44,66 odsto izašlih birača od ukupno upisanih.

Kako je ranije danas rekao predsednik GIK-a Zoran Lukić prvi preliminarni rezultati očekuju se oko 23 sata.

Biračka mesta, ukupno 1.185 njih, na kojima je mogao da glasa

1.606.931 birač bila su otvorena jutros u 7 sati.

Do 18.00 časova izlaznost na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda iznosi 44,66 odsto, podaci su Gradske izborne komisije (GIK).

Predsednik GIK-a Zoran Lukić naveo je da je ova izlaznost približno je slična izlaznosti na parlamentarnim izborima održanim 2014. godine, kao i na izborima za odbornike grada Beograda održanim takođe 2014. godine.

Biračka mesta zatvaraju se u 20. 00 časova.

Centar za praćenje izbora i izbornih procedura (CPI) objavio je da je do 18.00 na teritoriji glavnog grada pravo glasa iskoristilo 45,3 odsto upisanih birača.

Oni dalje navode da je slična izlaznost zabeležena i na poslednjim lokalnim izborima, održanim u Beogradu 2014. godine.

U Beogradu se danas održavaju lokalni izbori za Skupštinu grada Beograda, a do zatvaranja biračkih mesta ostalo je još nešto više od sat i po.

Do 14 časova smo imali trend izlaznosti birača na lokalnim izborima u Beogradu od skoro 5 posto po jednom satu, zbog čega je izlaznost podignuta na 28,7 posto, što je drugi najbolji rezultat u poslednje četiri godine, izjavio je programski direktor CeSID-a Ivo Čolović.

On je, u izjavi za televiziju Pink, rekao da je dosadašnja izlaznost veoma pristojna, i ukazao na razlike između prigradskih i gradskih opština, odnosno na mnogo veću disciplinovanost birača iz prigradskih opština koji, kako kaže, radije koriste svoje biračko pravo.

Kako je dodao, u zadnjih pet ili šest izbornih ciklusa CeSID registruje skoro iste nepravilnosti, koje su, prema njegovim rečima, najviše produkt neprofesionalne izborne administracije.

Na ovim izborima su, kako kaže, zabeleženi i slučajevi duplih spiskova i fotografisanje biračkih listića.

„Većina tih nepravilnosti su već evidentirane, tako da to nije nešto što je nepoznato Gradskoj izbornoj komisiji“, zaključio je on.

Izlaznost do 16: Ipsos- 36,7, CPI – 37,1, CRTA – 36,9 odsto

Do 16 casova na izbore u Beogradu je izašlo 36,7 odsto biraca, procenjuje Ipsos.

Prema podacima posmatrača CPI, izlaznost do 16 sati je 37.1 odsto.

Izlaznost je ujednačena u centralnim i prigradskim opštinama, navodi se u saopštenju CPI.

U saopštenju CRTA se navodi da je izlaznost do 16 36, 9 odsto.

U Beogradu se održavaju lokalni izbori, a za 110 mesta u Skupštini grada Beograd bore se 24 izborne liste.

Lokalni izbori održavaju se i u Boru, Aranđelovcu i Sevojnu.

IPSOS:Izlaznost do 15 časova 32,7 odsto

IPSOS stratedžik marketing izneo je nove procene izlaznosti na izborima za Skupštinu Beograda, po kojima je na birališta do 15 časova izašlo 32,7 odsto birača.

Prema podacima Gradske izborne komisije do 14 sati izašlo je 28,08 odsto birača. Ova izlaznost je otprilike ista kao što je bila u ovo vreme na parlamentarnim izborima 2014. godine.

U Beogradu se održavaju lokalni izbori, a za 110 mesta u Skupštini grada Beograd bore se 24 izborne liste. Lokalni izbori održavaju se i u Boru, Aranđelovcu i Sevojnu.

Do 14 časova izlaznost 28,08 odsto

Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK), do 14.00 časova na izbore za odbornike Skupstine grada Beograda izašlo je 28,08 odsto birača, a nisu uočeni ozbiljniji problemi.

Predsednik GIK Zoran Lukić rekao je da je ova izlaznost otprilike ista kao što je bila u ovo vreme na parlamentarnim izborima 2014. godine.

CRTA, IPSOS: Izlaznost do 13 oko 23 odsto

CRTA i IPSOS stratedžik marketing „izašli“ su sa novim procenama izlaznosti na izborima za Skupštinu Beograda po kojima je na birališta do 13 časova izašlo 23,2, odnosno 22,7 odsto upisanih.

„Do 13 časova na glasanje za odbornike za Skupštinu grada Beograda je izašlo ukupno 23,2 odsto građana upisanih u birački spisak“ saopštila je CRTA koja kaže i da je statistička greška iznosila +/- 0,3 odsto.

Po podacima koje je saopštio IPSOS, do 13 časova izašlo je 22,7 odsto upisanih što je manje nego na predsednickcim kada je bilo 24, 9 odsto izašlih na birališta.

IPSOS: Do 13 časova glasalo 22,7 odsto birača, i dalje mala izlaznost

Prema podacima Ipsosa, do 13 sati glasalo je 22,7 odsto birača, što je i dalje manja izlaznost nego na predsedničkim izborima 2017. godine

CPI: Do 12 časova u Beogradu glasalo 18,2 odsto upisanih

Na biračka mesta do 12. časova na izborima za Skupštinu Beograda izašlo je 18,2 odsto upisanih birača, saopštio je Centar za praćenje izbora i izbornih procedura.

Kako je rekao Nikola Lazić iz te nevladine organizacije, na osnovu toga se može

zaključiti da je povećana izlaznost u odnosu na početak dana.

„Na biračkom mestu 35, MZ Dedinje, oko 10.30 časova, dve nepoznate osobe su snimale i vređale novinarku CIK-a koja je pokušavala da snimi ministarku Zoranu Mihajlović. Nakon toga članovi biračkog odbora su udaljili te dve osobe“ dodao je Lazić.

CRTA: Manja izlaznost nego na predsedničkim izborima 2017.

Izlaznost na izborima za odbornike za Skupštinu grada Beograda do 10 časova manja je u odnosu na izlaznost u prestonici na predsedničkim izborima 2017. godine i na parlamentarnim 2016. godine, saopštila je CRTA.

Programski direktor CRTE Raša Nedeljkov rekao je da je do 10 časova na biračka mesta u Beogradu izašlo sedam odsto građana što je za 2,79 odsto manje nego prošle godine na prefsedničkim i za 1,3 odsto manje nego na parlamentarnim izborima 2016 godine.

Nedeljkov je na konferenciji za novinare naveo da su na pet odsto biračkih mesta zabeležene nepravilnosti, poput fotografisanja birača na biračkim mestima, nepoštovanja procedure o kontrolnom listiću koji nije na vreme unačen u glasačku kutiju, a na pojedinim mestima su Romi, kaže, „kolektivno dovedeni na glasanje“.

CRTA će, kako je najavljeno, sledeći presek o izlaznosti napraviti u 13 časova, a sledeću konferenciju za novinare održaće u 15 časova.

U Beogradu su jutros u sedam sati otvorena birališta za lokalne izbore u glavnom gradu.

Na izborima u prestonici pravo glasa ima 1.606.931 birač, a svi oni mogu da glasaju na 1.185 biračkih mesta, koja će biti zatvorena u 20 sati.

Za 110 odborničkih mesta u beogradskom parlamentu bore se 24 izborne liste.

Izborna komisija objavljuje rezultate glasanja u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

CPI – Izlaznost 12,6 do 11.00h, obeležja DS na Voždovcu

Posmatrači Centra za praćenje izbora i izbornih procedura prijavili su da je na biračkom mestu 80 u opštini Voždovac član biračkog odbora Justin Mihajlov sugerisao biračima za koga da glasaju, izjavio je Nikola Lazić iz te nevladine organizacije.

Lazić je dodao da se na biračkom mestu 90, u krugu od 50 metara od samog mesta glasanja, jedna osoba pojavila se sa stranačkim obeležjima Demokratske stranke.

Drugih većih nepravilnosti na izbornim mestima gde su posmatrači Centra za praćenje izbora i izbornih procedura nije bilo, kaže Lazić i dodaje da je do 11 časova izlaznost bila 12,6 odsto birača.

Centar: Izborni normalno, ali zabeležen napad na aktiviste SNS

Centar za praćenje izbora i izbornih procedura (CPI) saopštio je da je, prema podacima kojima raspolažu, većina biračkih mesta otvorena na vreme, posmatrači nisu uočili nepravilnosti, ali navode da su u blizini biračkog mesta 51 u naselju Braće Jerković, u Ulici Meštrovićeva 34, fotografisani, a zatim i napadnuti aktivisti SNS.

Na birališta je, kažu, izašlo do 10.00 časova 7.2 odsto od upisanih birača.

U saopštenju se navodi da je Gradska izborna komisija dostavila sav potreban materijal i izborni dan teče neometano, a posmatrači nisu uočili nepravilnosti.

Oni međutim ukazuju da je na biračkom mestu Zvezdara, broj 77, nepismenom licu, pripadniku romske nacionalnosti, koje je tražilo da glasa za SNS i pitalo koji broj da zaokruži, član biračkog odbora koji je zadužen za obeležavanje sprejom, sugerisao da zaookruži broj 11.

„Niko od prisutnih nije reagovao na ovaj propust“, kaže Nebojša Lazić iz CIP.

Prema podacima te nevladine organizacije, do 10 časova izašlo je 7,2 odsto glasača „što je očekivano manja izlaznost s obzirom na vremenske uslove“, a pretpostavka je da će izlaznost u toku dana biti povećana.

CRTA: Do 10 sati na izbore izašlo 7 odsto građana

Do 10 časova na glasanje za odbornike za Skupštinu grada Beograda izašlo je sedam odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je CRTA.

CRTA će, kako je najavila u saopštenju, sledeće podatke o izlaznosti objaviti u 12 časova.

U Beogradu su jutros u sedam sati otvorena birališta za lokalne izbore u glavnom gradu.

Na izborima u prestonici pravo glasa ima 1.606.931 birač, a svi oni mogu da glasaju na 1.185 biračkih mesta, koja će biti zatvorena u 20 sati.

Za 110 odborničkih mesta u beogradskom parlamentu bore se 24 izborne liste.

Izborna komisija objavljuje rezultate glasanja u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

Na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda danas do 9.00, prema podacima Cesida, glasalo je 3,9 odsto građana s pravom glasa, prenose beogradski mediji.

Kako je rečeno, u istom periodu na izborima 2014. godine glasalo je 4,6 odsto građana, na parlamentarnim izborima 2016. glasalo je 4,2 odsto građana, a prošle godine na predsedničkim izborima 5,4 odsto.

U Cesidu su naveli da trend ukazuje da neće biti velika izlaznost, ako se nešto ne promeni u narednim satima.

Jedina zabeležena nepravilnost je na biračkom mestu broj 16 u Mladenovcu, gde je došlo do izmena u biračkom spisku, rekli su u Cesidu i dodali da se čeka reakcija Gradske izborne komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)