U trendu

Iskustva Beča u izgradnji i važnosti metroa

BEOGRAD – Beograd se sprema za početak izgradnje prve linije metroa, najavljen za novembar, a u realizaciji tog projekta itekako mogu da pomognu iskustva Beča, koji je po broju stanovnika najsličniji srpskoj prestonici.

Delegacija JKP “Beogradski metro i voz” bila je gost glavnog gradskog prevoznika Beča „Wiener Linien”.

Direktora beogradskog preduzeća Stanka Kantara ugostio je generalni direktor “Wiener Linien” Ginter Šrajnbauer, koji je podelio iskustva Beča u pogledu izgradnje i značaja sistema javnog prevoza, sa posebnim akcentom na metro sistem, saopštila je Gradska uprava.

U sklopu posete obavljena je test vožnja najnovijom, trećom generacijom bečkih metro vozova “X-Wagen”, iz depoa Erdberg.

Nakon toga, prezentovane su teme – “Planiranje ukrštanja linija U2 i U5”, „Sprovođenje u delo građevinske metode ukrštanja U2 i U5” i „Bespilotni režim saobraćaja”.

Linija U5 trenutno je u izgradnji.

U ime kompanije “IC Konsulenten”, direktora Stanka Kantara dočekao je Atzl Georg i podelio iskustva u pružanju konsultacija na projektu metroa.

Bečki metro ima pet linije, a radi se na proširenju na šestu. Veliki deo je podzemni, ali postoji i nadzemni deo.

Ukupna dužina mreže je 83,1 kilometar, od čega je 41,8 kilometara ispod zemlje. Bečki metro dnevno opsluži 1,3 miliona putnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.